Aanschaf van nieuwe kozijnen

Het dilemma: Nieuwe kozijnen of toch grondig onderhoud? Tenzij je in een bunker woont, heeft je woning kozijnen met daarin glas. Dat is fijn om meer licht in de woning te krijgen en op een frisse dag wat warmte van de zon in huis te halen. In de winter daarentegen geeft een kozijn en vooral het bijbehorende glas warmteverlies. In ons geval hadden we last van koudeval en slecht schilderwerk. De koudeval behoeft wat meer uitleg, dus daar komen we zo op terug.

Glas vervangen: HR++ of triple glas?

Wie een bestaande woning wil verduurzamen (en kosten besparen) komt al snel een keer op de optie van het vervangen van het glas. Zeker woningen die veel of grote raampartijen hebben kunnen het comfort van de woning een flinke boost geven. De keuze zal snel gaan voor HR++ of triple glas, al hoewel er ook nog de optie van vacuümglas is. Om beter te begrijpen wat de verschillen zijn moeten we eigenlijk eerst terug naar de basis en de glastypes kennen.

Plaatsing van de nieuwe kozijnen

Vanuit meerdere hoeken kreeg ik de vraag hoe de montage van kozijnen in haar werk gaat. De aanschaf van nieuwe kozijnen had ik al grotendeels beschreven, maar de montage nog niet. Bij deze ook meteen onze ervaring met Total House. De voorbereidingen Weghalen vensterbanken Onze woning had vensterbanken uit de jaren ‘90. Inmiddels met barsten en op meerdere plaatsen ontbrak de specie. Dit was een mooi moment om ze te verwijderen.

Gebruikelijke naden en kieren dichten

Waarom is luchtdichtheid zo belangrijk? Ieder spleetje in de woning laat kou naar binnen of warmte naar buiten in de winter. In de zomer zal een woning met een matige luchtdichtheid (“zo lek als een mandje”) ook sneller opwarmen, doordat warme lucht de woning in kan en de aanwezige lucht in beweging zet. Relatief koele lucht zal vaak verdrongen worden en ook weglekken via lager gelegen kieren en naden. Een tweede aandachtspunt is dat isolatie rondom naden zoals bij muren en het dak ook minder effectief werken.

Dichten van naden tussen gevel en dak

Tocht langs de gevel en dakconstructie Vaak zijn de gevel en het dak van verschillende materialen. Hierdoor is de aansluiting tussen bijvoorbeeld bakstenen en het houtwerk zelden luchtdicht. Dat kan natuurlijk leiden tot tocht in huis. Tijd om ook deze naden aan te pakken. In dit artikel laat ik zien welke naden er zowel bij ons huis waren en hoe die zijn gedicht. Om een beter beeld te krijgen bij de constructie van een huis is het zeer verstandig om eens de bouwtekeningen van de woning te bestuderen.

Wanneer is het glas vervangen zinvol?

Als je wil weten of het zinvol is om ouder glas te laten vervangen, dan is het handig om energieverliezen te kunnen berekenen. Met de juiste formules zijn de theoretische waardes snel te berekenen. Uiteraard kan in de praktijk de waarde verschillen door externe factoren zoals zoninstraling, regen, wind of simpelweg verliezen door ongewenste naden en kieren. Hoeveel gas is er nodig per vierkante meter glas? Om dit te berekenen dienen we eerst te kijken naar het glas.

De vloer isoleren met thermoskussens

Introductie Onze woning heeft zoals veel huizen in Nederland een betonvloer. Net zoals een houten vloer zitten hier voor- en nadelen aan. Toch is de keuze voor een betonvloer niet vreemd als er een volwaardige kruipruimte onder zit, zoals hier het geval is. Gelukkig is tijdens de bouw in 1990 deze zogeheten broodjesvloer ook voorzien van vloerisolatie in de vorm van EPS. Dat wil dus zeggen dat in de kruipruimte we tegen een plafond aankijken van isolatie.

Nut van kierdichting

Woning zo lek als een mandje? Iedere woning heeft openingen. Vaak is dit opzettelijk, zoals openslaande deuren en ramen. Het merendeel van de kleine openingen zijn echter niet met opzet. Zij zitten er al sinds de bouw of zijn onstaan in de loop der tijd. Voordat we verder in gaan op kierdichting, is het goed om beter te begrijpen waar kieren en naden vandaan komen. Kieren en naden Tijdens de bouw van een woning worden er dus met opzet een aantal openingen aangebracht.

Het dakraam tocht

We krijgen een hoop kou en tocht binnen via ons dakraam op de badkamer. Het vervangen van het kozijn staat op de planning, maar daar wachten we natuurlijk niet op! Frisse badkamer De badkamer is voorzien van een moderne radiator en zelfs vloerverwarming. Toch wordt deze niet erg warm. De oorzaak? Het dakraam is in slechte conditie en dient vervangen te worden. Door de lange levertijden kiezen we er nu voor om het dakraam alvast een beetje te verbeteren.

Tocht op de slaapkamer

Een dag met wind Ieder huis gaat anders om met wind en zeker als het de gehele dag waait. Onze woning, gebouwd in 1990, voelt een stuk frisser als het waait. In oktober 2021 ontdekte ik bij toeval dat de werkkamer van mijn partner erg fris was. Ik stond bij de schuine kant en voelde tocht door de gipsplaten heen komen. Kortom, deze dag met wind was de start van extra werk…

Tocht langs de dakplaten

Koude bergzolder We wonen nu sinds juli in deze woning. De eerste maanden was het goed warm en op de bergzolder was het niet uit te houden. Zeker in het begin moesten we er vaak zijn om spullen (lees: rotzooi) te stallen en wat kleine klusjes te doen. Ook hebben we in het prille begin meteen mechanische ventilatie geplaatst voor de badkamer. Iedere klus wat op dat moment al snel een zweetklus.

Isoleren van de kruipruimte

Kruipruimte De kruipruimte is een handige ruimte onder de woning waar veelal leidingen weggewerkt zijn. Vloek en zegen We kunnen veilig stellen dat de meeste mensen er liever niet komen, al is het maar vanwege de aanwezigheid van spinnen, vocht, of de beperkte hoogte. Toch is het erg waardevol om af en toe eens te gaan kijken. Veiligheid voorop De kruipruimte kan een onveilige ruimte zijn, mede door de beperkte hoogte, leidingwerk, puin en scherpe materialen.

Tocht op de zolder

Van hoog naar laag De meeste woningen hebben een schuin of hellend dak. Als we op zoek gaan naar tocht op de zolder is een goed idee om helemaal bovenin te beginnen: de nok. De nok Afhankelijk van de dakconstructie zit er in deze nok de zogeheten nokgording. Hier zijn naden ook vaak te vinden. Op de nokgording zit meestal een nokruiter, een plank om de vorsten te dragen. Dit zijn de afgeronde ‘dakjes’ helemaal bovenaan het dak.