Glas vervangen: HR++ of triple glas?
Wie een bestaande woning wil verduurzamen (en kosten besparen) komt al snel een keer op de optie van het vervangen van het glas. Zeker woningen die veel of grote raampartijen hebben kunnen het comfort van de woning een flinke boost geven. De keuze zal snel gaan voor HR++ of triple glas, al hoewel er ook nog de optie van vacuümglas is.
Om beter te begrijpen wat de verschillen zijn moeten we eigenlijk eerst terug naar de basis en de glastypes kennen.
Welke types glas zijn er?
Enkel glas
Enkel glas is simpelweg een losse glasplaat vaak van meerdere milimeters dik. Oudere woningen, industriƫle gebouwen en oudere scholen hebben nog wel eens enkel glas. Het heeft een lage isolatiewaarde en staat bekend om condensvorming aan de binnenzijde.
Goed om te weten: als de woning ongeveer 20 graden is en buiten rond het vriespunt, dan zal het glas afkoelen tot een graad of 5-6. Kortom er is veel verlies naar buiten toe. De U-waarde, of isolatiewaarde ligt meestal rond de 5,5 of hoger.
Dubbel glas
De volgende generatie is dubbel glas. Het is twee keer enkel glas met daartussen lucht. De U-waarde is ongeveer de helft en ligt rond de 2,8-3 en heeft daarmee dus ook al een betere isolatiewaarde. Condensvorming aan de binnenzijde is nog steeds mogelijk, maar zal al een stuk minder zijn. Bij een binnentemperatuur van 20 graden en buitentemperatuur rond het vriespunt zal dubbel glas aan de binnenzijde ongeveer afkoelen tot 12-13 graden.
HR glas
Weer een stap verder is het Hoog Rendement glas ofwel HR glas. Dit glas heeft een coating aan de binnenzijde om warmte te reflecteren. U-waarde rond de 1,9 en dus wederom een stevige stap vooruit in isolatie. Dit type glas is minder gebruikelijk voor renovatie of verduurzaming.
HR+ glas
Dan is er HR+ glas. Ook twee glasplaten en een warmtereflecterende coatinglaag. De luchtspouw bevat echter een edelgas, zoals argon of krypton. Hierbij heeft krypton een iets betere isolatiewaarde. Net als HR glas is ook dit type glas meestal niet in beeld voor renovatie of verduurzaming. Een uitzondering is ramen waarbij de ruimte in het kader beperkt is.
HR++ glas
Een verbeterde versie van HR+ glas is HR++ glas. Net als dubbel glas twee glasplaten, een coating en edelgas zoals HR+ glas. De coating is vaak verbeterd en de U-waarde ligt vaak rond de 1,1-1,2. HR++ is een voor de handliggende optie ten opzichte van de voorgangers en heeft bij de 20 graden binnen en vriespunt buiten een temperatuur van ongeveer 17 graden hebben.
Een groot voordeel van HR++ is dat ook koudeval een stuk minder wordt doordat het oppervlak van het glas minder koud wordt. Rond deze 17 graden ‘valt’ de lucht een stuk minder snel omdat de verschillen in temperatuur kleiner zijn tussen het plafond en de hoogte van de ramen.
Voordelen HR++ glas
- Goede isolatiewaarde
- Verminderde koudeval
- Prijs lager dan triple glas
Nadelen HR++ glas
- Condensvorming aan buitenzijde
- Isolatiewaarde blijft achter bij triple glas
Triple glas
De overtreffende trap van HR++ is triple glas of drievoudige belazing. Dit superisolerende glas wordt ook wel HR+++ genoemd.
In plaats van twee glasplaten heeft dit type er drie en daarmee ook twee luchtspouwen. Beide spouwen zijn gevuld met een edelgas. De binnenste en buitenste glasplaat zijn beiden aan de binnenzijde voorzien van een coating. Dat betekent dus ook twee coatinglagen en nog meer warmtereflectie. Voor de duidelijkheid: deze warmtereflectie is om de warmte binnen te houden. Voor warmtewering in de zomermaanden bestaan er ook coatings.
Voordelen triple glas
De U-waarde van drievoudige beglazing ligt rond de 0,5-0,7 (W/m²K). Met de uitstekende isolatiewaarde bereikt het glas een temperatuur van ongeveer 18-18,5 graad bij een binnentemperatuur van 20 graden als buitentemperatuur rond het vriespunt ligt.
De voordelen in het kort:
- Uitstekende isolatiewaarde
- Woning koelt minder snel af
- Besparing op verwarmingsvraag
- Meer comfort
- Raampartij voelt minder koud
- Verminderde koudeval
- Minder geluid van buiten
Nadelen van triple glas
Er zijn wel een paar aandachtspunten bij drievoudige beglazing. Allereerst dat relatief zwaar is door het stevige glaspakket, zeker als het gelaagd is (veiligheidsglas). Een andere eigenschap is door de meerdere lagen glas en luchtspouwen dat het gehele pakket vaak al snel 40-50mm dik is en hierdoor meestal niet past in bestaande kozijnen. Vervanging van de kozijnen wordt dan vaak aangeraden en dat betekent vaak ook dat het kozijn ook beter zal isoleren.
Toetreding licht en zon iets minder
Ook is het goed om te realiseren dat dit type glas minder lichttreding heeft (LTA). Deze lichttoetredingsfactor ligt lager simpelweg omdat het licht door drie lagen glas en twee coatings heen moet. Met extra lagen zoals bij veiligheidsglas kan dat zelfs nog iets verder afnemen. Overigens zijn de verschillen tegenwoordig minimaal, zeker bij A-merk fabrikanten.
Ook de zontoetredingsfactor (ZTA) ligt iets lager dan bij bijvoorbeeld oud dubbel glas. Dat komt ook door de extra glaslaag en coatings. Ondanks dit kleine nadeel staat hier natuurlijk tegenover dat de isolatiewaarde veel groter is. Op een winterse dag waarop de zon schijnt blijft datgene wat binnen komt dus ook veel beter behouden.
De nadelen in het kort:
- Condensvorming aan buitenzijde
- Gevoeliger voor thermische breuk
- Past vaak niet in bestaande kozijnen (dikte en gewicht)
- Licht- en zontoetreding is iets lager dan oud glas (enkel of dubbel)
Vacuüm glas
Voor bestaande kozijnen die voorzien moeten worden van een dun glaspakket is er dus ook glas met een vacuüm. Het is net als dubbel glas opgebouwd uit twee glasplaten en de vacuüm zorgt voor een goede isolatiewaarde. De prijs ligt vaak een stuk hoger dan de alternatieven (HR++ en triple) waardoor het vaak een nicheproduct is voor bijvoorbeeld monumenten.
De typische keuze: HR++ of triple glas?
Of je nu gaat renoveren of een nieuwbouwwoning hebt, meestal gaat de keuze tussen HR++ en triple glas. De prijsverschillen worden steeds kleiner, zeker als er nog subsidie op zit. Daarom is het goed om te kijken naar wat randvoorwaarden wanneer het wijzer is om voor HR++ te gaan en wanneer triple glas.
Renovatie: meestal HR++ glas
Met HR++ verbeter je de isolatiewaarde al snel 2x (t.o.v. dubbel glas) en 4x (t.o.v. enkel glas). Dat betekent dus dat meteen een verbetering qua comfort voelbaar is. Ook zal de temperatuur minder schommelen en is afkoeling gedurende de nacht kleiner. Hiermee zou de thermostaat in de ochtend zomaar een graad hoger kunnen aangeven.
HR++ glas is een goede keuze voor woningen die aangepakt worden maar waarvan de kozijnen nog in prima staat zijn. In draaiende deel van het raam kan het overigens zijn dat HR++ niet past en dat HR of HR+ glas gebruikt moet worden. Vaak is dit vooraf al te zien door te kijken naar de de dikte van het glaspakket.
Bij het vervangen van bestaand glas in houtwerk betekent dit wel dat de schilder weer moet komen. De bestaande glaslatten worden namelijk verwijderd en meestal nieuwe gemonteerd. Het geheel heeft dus een verfbeurt nodig. Het tijdig inplannen van de schilder is daarom geen overbodige luxe.
Nieuwbouw of grotere renovatie: triple glas
Triple glas is door de extra glasplaat en luchtspouw een stuk breder (40mm en hoger is gebruikelijk). Door deze diepte past het niet altijd in bestaande kozijnen. Ook het extra gewicht kan niet altijd door de bestaande kozijnen gedragen worden. Wel is triple glas qua isolatiewaarde beter dan HR++ en worden ook steeds meer woningen in nieuwbouwprojecten voorzien van dit type glas. Bij renovatie zou triple glas een prima keuze kunnen zijn als de kozijnen ook vervangen worden.
Een extra overweging kan zijn om van materiaal te wisselen bij renovatie, zoals bijvoorbeeld van hout naar kunststof. Hiermee zijn schilderbeurten verleden tijd en is het onderhoud een stuk eenvoudiger.
Het vervangen van kozijnen klinkt wellicht als een serieuze operatie, maar hier kunnen we onze persoonlijke ervaring delen. Het is ons meegevallen, mede omdat binnen enkele dagen nagenoeg alle kozijnen in de woning zijn vervangen. Bij sommige ramen was het verwijderen van het bestaande kozijn meer werk dan de plaatsing van het nieuwe kozijn inclusief het glas.