Tocht op de zolder

Van hoog naar laag

De meeste woningen hebben een schuin of hellend dak. Als we op zoek gaan naar tocht op de zolder is een goed idee om helemaal bovenin te beginnen: de nok.

De nok

Afhankelijk van de dakconstructie zit er in deze nok de zogeheten nokgording. Hier zijn naden ook vaak te vinden. Op de nokgording zit meestal een nokruiter, een plank om de vorsten te dragen. Dit zijn de afgeronde ‘dakjes’ helemaal bovenaan het dak. Onder de vorsten kan beluchting zitten, mede om te voorkomen dat vocht niet weg kan. Gelijktijdig kan wind hier dus naar binnen en bij naden in de nok zal het al snel tochten. Het is dus raadzaam om eerst helemaal bovenin de zolder te beginnen. Kijk naar zichtbare naden. Het is soms zelfs mogelijk om daglicht te zien en is er dus sprake van een lek. In de winter zal hier dus koude lucht naar binnen komen en warmte uit de woning verdwijnen.

Tips voor het dichten van naden:

  • Vul grote gaten op met pur
  • Smalle naden kunnen gekit worden
  • Werk bredere naden af met een combinatie van rugvulling en kit. Hierdoor is minder kit nodig.

Dakplaten

Bij een hellend of schuin dak wordt er vaak gebruik gemaakt van dakplaten. Bij sandwich-panelen is de kans op luchtlekken kleiner, aangezien deze in elkaar geschoven zitten. Het is ook mogelijk om dakplaten te hebben die met profielen strak tegen elkaar liggen. Hoe strak ze ook tegen elkaar aan liggen, de kans op naden is groot. Bij vaste delen noemen we openingen overigens een naad, bij draaiende delen een kier.

Vloer

Veel zoldervloeren zijn van beton of houten balken met daarop een dekvloer. Het kan zinvol zijn om de vloer van de zolder eens te ontleden. Zit er wel isolatie in? Zijn er naden? Zeker als er gipsplaten onder zitten is een onverwachte luchtstroom niet ondenkbaar.

Leidingen en buizen

Leidingen en kabels die naar boven lopen zitten vaak in een PVC-buis of andere mantel. Hoewel de luchtstroom vermoedelijk beperkt blijft, kan dit bij onder- of overdruk wel degelijk bepalend zijn voor de isolatie van de zolder.

Verhelpen van tocht

  • Dakplaten afkitten
  • Purren van grote gaten

Hulpmiddelen

  • Warmtebeeldscanner