Isoleren van de kruipruimte
Kruipruimte
De kruipruimte is een handige ruimte onder de woning waar veelal leidingen weggewerkt zijn.
Vloek en zegen
We kunnen veilig stellen dat de meeste mensen er liever niet komen, al is het maar vanwege de aanwezigheid van spinnen, vocht, of de beperkte hoogte. Toch is het erg waardevol om af en toe eens te gaan kijken.
Veiligheid voorop
De kruipruimte kan een onveilige ruimte zijn, mede door de beperkte hoogte, leidingwerk, puin en scherpe materialen. Ook kan vocht en radongas aanwezig zijn die het werk onder de kruipruimte niet aangenaam maken of zelfs schadelijk zijn. Kortom, zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is. Bij twijfel, laat eerst een specialist de ruimte verkennen.
Isoleren
Bodem
Afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte is het isoleren van de bodem wel of niet verstandig. Bij lage kruipruimtes kan het zinvol zijn om EPS chips te gebruiken die het vocht uit de bodem remmen en tevens wat isolatie geeft. Als er wel voldoende ruimte is, dan is het raadzamer om de bodem te voorzien van folie. Dit remt het vocht en radongas uit de bodem. Eventuele condens slaat dan neer op het folie en niet meer op de vloer en leidingen. Heeft de woning hoge waterstanden, zorg er dan voor dat de folie kan drijven door middel van noppenfolie.
Vloer
Het plafond van de kruipruimte (lees: de vloer van de woning), kan voorzien worden van isolatie. Gebruik in de kruipruimte bij voorkeur geen PUR. Ja het vult alle hoeken mooi op, maar het geeft ook een rommel op leidingen en belemmert het zicht op alles wat onder het schuim zit. Hoewel PUR die niet direct water door laat, hecht het slecht op steen. Vocht kan alsnog haar weg omhoog vinden. Kies liever voor isolatiematerialen zoals EPS, PIR, of isolatiekussens met lucht.