Plaatsing van de nieuwe kozijnen

Vanuit meerdere hoeken kreeg ik de vraag hoe de montage van kozijnen in haar werk gaat. De aanschaf van nieuwe kozijnen had ik al grotendeels beschreven, maar de montage nog niet. Bij deze ook meteen onze ervaring met Total House.

De voorbereidingen

Weghalen vensterbanken

Onze woning had vensterbanken uit de jaren ‘90. Inmiddels met barsten en op meerdere plaatsen ontbrak de specie. Dit was een mooi moment om ze te verwijderen.

Foto van oud kozijn met oude vensterbank

Het oude kozijn en oude vensterbank. De kit op het kozijn was tegen de tocht, aangezien deze toch niet meer open hoefde.

Met een kleine hamer konden de meeste tegels van de vensterbank er eenvoudig uitgehaald worden. Een paar tikken vanaf de onderkant was vaak al voldoende. Alleen de tegels op de hoek zaten een stuk strakker en braken vaak af. Met een beitel kon het laatste stukje verwijderd worden.

Foto van schade aan muur na verwijderen van oude vensterbank

Met sloopwerk ontkom je niet aan wat schade aan de muur. Dat is ook meteen goede les met nieuwe kozijnen: hoe voorzichtig er ook wordt gewerkt, het stucwerk blijft nooit helemaal intact.

Het slopen levert ook weer inzichten op. Zo had ik een vermoeden dat er tocht binnen kwam langs de vensterbanken, maar kon dit niet goed zichtbaar krijgen met de warmtebeeldcamera. Dat kwam ook omdat de vensterbank van steen was en derhalve zelf koud aanvoelde.

Foto van deel van kozijn en weggehaalde vensterbank

Bij dit raam was er tocht merkbaar tussen de vensterbank en het kozijn. Nadat de vensterbank was gesloopt was goed te zien waarom: de isolatie in muur sluit niet perfect af, waardoor lucht uit de spouw de woning in kan.

Ruimte maken, afdekken en stucloper

Voor de montage is bij voorkeur minimaal een meter ruimte nodig. Derhalve hadden we enkele dagen voor de plaatsing de meubels al verplaatst en gezorgd dat er voldoende werkruimte was. Vanwege het sloopwerk lag er al stucloper op de vloer om deze te beschermen. Het bankstel werd afgedekt met een verhuisdeken en zodoende beschermd tegen eventueel rondvliegende delen tijdens de sloopwerkzaamheden. Het verhuisdeken helpt ook tegen de stof, al hoewel het nut beperkt blijft. Met zelfs alleen het uitbreken van de vensterbanken was een verhuisdeken niet voldoende om dit volledig tegen te gaan.

De eerste dag

De eerste dag van de montagewerkzaamheden was aangebroken. Een spannend moment waar we al enige tijd naar uitgekeken hadden!

De huishoudelijke regels

Ondanks dat we de monteurs al eerder hadden gezien tijdens het opnemen van de maten, hadden we uiteraard nog geen goed beeld bij de heren. Mijn ervaring met mannen in de bouw is dat ze vaak meteen aan de slag gaan met het uitpakken van spullen en direct aan de slag willen. In overleg met Salem, de eigenaar van Total House, hebben we eerst een kort rondje gedaan met de huishoudelijke mededelingen. Lekker luchtig en vooral dat we erg blij waren dat ze dit werk wilden komen doen. Ja, het kan dan betaald zijn, maar dat neemt niet weg dat we dankbaar zijn voor hun inzet. Een ander punt was dat ze uiteraard gebruik konden maken van toilet en andere voorzieningen. Ook dat ik ze zou vragen voor koffie en broodjes tussen de middag, maar dat ze vooral ook zelf moesten aangeven als ze trek hadden in een bak koffie of iets anders. Een ander punt van aandacht was de tuin. Met het plaatsen van kozijnen weet je dat er wat rommel ontstaat zowel buiten als binnen. Ik heb ze verteld dat ze uiteraard in de tuin konden staan en werken, maar waar het kon zoveel mogelijk om de planten heen. Dat hebben ze echt keurig gedaan. Kortom, een stukje gastvrijheid met heldere communicatie vooraf. Een leuk detail is dat Salem achteraf aangaf dit heel bijzonder te vinden en het erg kon waarderen.

Nog een keer meten

De eerste stap in het plaatsen van nieuwe kozijnen is uiteraard slopen. Ik was derhalve positief verbaasd dat de eigenaar eerst de instructie gaf om alles nogmaals goed na te meten. Zoals hij zelf al zei, eenmaal een kozijn gesloopt betekent ook dat het nieuwe erin moet. Hij vond het belangrijk dat zijn klanten niet met een open stuk gevel kwam te zitten aan het einde van de dag.

Per kozijn werd alles nog een keer opgemeten en gecontroleerd. Ook het glas, dat een week eerder op een glasbok was geleverd, werd nogmaals gecontroleerd.

Slopen

Na de controle werden eerst enkele kleine kozijnen verwijderd. Dit gebeurt door het kozijn in het midden in de zagen en dan met een koevoet los te breken van de aanwezige spouwlatten. Deze spouwlatten zitten vast tussen de binnen en buitenmuur en helpen met het verdelen van het gewicht van de kozijnen.

Spouwlatten controleren en purren

Nadat het eerste kozijn was verwijderd, werden de spouwlatten gecontroleerd. Aangezien deze er bij ons nog goed uit zagen, konden deze blijven zitten. Wel werd de ruimte rondom de latten met flexibele pur dichtgezet, zodat er geen tocht langs de kozijnen kan komen. Aangezien de pur eerst moet uitharden, was de tweede monteur intussen al bezig met het slopen van de andere kozijnen.

Foto van spouwmuur

Een mooi beeld van de spouwmuur met de spouwlat. Bij het purren even gestopt om foto te maken. Ook de EPS-isolatie achter de spouwlat (tegen binnenmuur) is nog zichtbaar. Linkerkant is buitenmuur, rechts is kalkzandsteen met daarop stucwerk.

Plaatsen eerste kozijn

Binnen de eerste uren konden het eerste kozijn al worden geplaatst. Onder toezicht van Salem werd het kozijn geplaatst, uitgelijnd en vastgezet. Het is uiteraard belangrijk dat alles mooi uitgelijnd tussen de muren zit, zodat het ook aan de buitenkant netjes oogt. Een ander belangrijk aspect is het waterpas monteren van het kozijn. Gebeurt dat niet, dan kan dit later voor problemen zorgen, zoals bij de plaatsing van het glas. Bij een deur of openslaand raam zou dit kunnen betekenen dat deze niet goed sluit. Kortom, het is een zorgvuldig onderdeel. Ook na het vastdraaien van de schroeven wordt alles nog een keer gecontroleerd.

Plaatsen glas

Het eerst glas kon nu worden geplaatst. Door middel van enkele zuignappen en mankracht werd het glas van de glasbok gehaald. Vervolgens wordt het van binnenuit in het kozijn gezet. Met plaatjes wordt het glas gesteld en uitgelijnd. De laatste stap is het plaatsen van de glaslatten. In ons geval hebben we kunststof kozijnen, dus dat is een kwestie van het erin drukken van een viertal strips. Dit doen ze door eerst de hoeken er voorzichtig in te drukken en vervolgens naar het midden van de glaslat te werken. Zo komt hij netjes en strak te zitten.

Het eerste kozijn was er toevallig 1 met een raam. Dus ook het kiepen en kantelen werd meteen getest.

Van oud naar nieuw

Helaas heb ik geen foto’s van voor en na van hetzelfde kozijn. Dus ik zal wat voorbeelden delen van voor en na van verschillende kanten.

Foto van oude houten kozijn met enkel glas en mos

De oude kozijnen hadden zelfs met een recente schilderbeurt al snel weer scheurvorming. Dit kozijn in de garage met enkel glas had zelfs mosgroei.

Na het plaatsen zag het geheel er een stuk frisser uit.

Foto van nieuwe kozijnen met triple glas

De nieuwe kozijnen zijn geplaatst. De stickers geven aan wat de buitenzijde is en is belangrijk in verbrand met de warmtereflecterende coating aan de binnenzijde van het glaspakket. Triple glas spiegelt wel wat meer en heeft als positieve bijkomstigheid dat inkijk een stuk minder is, terwijl naar buiten kijken niet heel veel donkerder is dan het oude dubbel glas. In dit geval staat er toevallig een fiets bij de buren en is het weerspiegeling, terwijl het speelkleed van ons zoontje binnen ligt.

Afronding project

Na twee dagen waren nagenoeg alle kozijnen vervangen. Later die week kwamen ze nog terug voor het plaatsen van Keralit geveldelen. Kortom, dat ging een stuk sneller dan we hadden verwacht.

Ervaring met Total House

Uiteraard hebben we al meermaals de vraag gehad wie bij ons de kozijnen heeft geplaatst en hoe dat is bevallen. De firma die het heeft geplaatst is dus Total House uit Oss. Wij vonden de kozijnen van Schüco het best passen bij onze woning en leken zoveel mogelijk op de oude kozijnen. Ook belangrijk was dat het bedrijf die de plaatsing zou doen uit de buurt kwam en met de combinatie van Schüco was Total House dus een eerste goede match.

Dan de vraag hoe wij zijn te spreken over het bedrijf. Laat ik voorop stellen dat ik kritisch ben en dat er dus zeker wat aandachtspunten naar boven zijn gekomen. Gelijktijdig zijn er nog veel meer punten te delen die erg positief waren.

Positieve punten

Wat wij vooral positief vonden was het eerste contact. Salem (de eigenaar) kwam al snel langs en nam uitgebreid de tijd. We hadden al enkele concurrenten over de vloer gehad en erg wisselende ervaringen. Ook daarin zagen we een ander positief punt en dat was de offerte. De prijs was scherp ten opzichte van de concurrentie, maar ook helder en duidelijk. Dit was nogal een verschil met een ander bedrijf waar we in een A4-tje een overzicht kregen wat niet volledig was en HR++ als glas had benoemd met triple glas als optie. Dit terwijl we duidelijk waren geweest dat we geen interesse hadden in HR++. Total House daarentegen bood een duidelijke offerte met een overzicht en alle details van de kozijnen en glas.

Dan een speciale vermelding voor Salem zelf. Met zijn bouwkundige achtergrond is hij alles behalve een typische verkoper. Hij kent zijn materie, maar staat ook open voor nieuwe ontwikkelingen. Zo wist hij van onze wens voor een goede luchtdichtheid van de kozijnen in verband met ons balansventilatiesysteem. Zowel voor, tijdens en na de oplevering heeft hij hier oog voor gehad. Een ander ding wat hem echt siert is dat hij de puntjes op de I wil zetten. Er waren wat zaken niet helemaal goed gegaan, zoals een deurkruk die een beschadiging had opgelopen. Dit was veroorzaakt door een monteur die de deurkruk op een harde ondergrond (stenen) had laten liggen. Slordig van de monteur, maar zonder morren keurig opgelost. Zelfs op mijn voorstel om de deurkruk om te draaien (binnen en buiten), zodat de beschadiging niet zichtbaar was, ging Salem een stap verder door dat niet als optie te accepteren maar hem te vervangen. Hij was stellig en vond dat het simpelweg niet beschadigd zou moeten zijn. Deze ervaring had ik ook met andere zaken, zoals een hor die niet paste of ander deurbeslag dan oorspronkelijk was afgesproken. Keer op keer verhelpt hij het netjes. Zelfs als dat een oprechte zucht betekent met daarbij een glimlach.

Een ander erg positief punt was de snelle levering. Slechts binnen enkele maanden konden de kozijnen geplaatst worden. Alleen de balkondeur kwam pas later, maar die had ook geen haast.

Samenvattend de positieve punten:

  • Prettig contact
  • Prima prijs ten opzichte van concurrentie
  • Snelle levering
  • Problemen worden netjes verholpen

Aandachtspunten

Los van al deze positieve punten waren er ook wat kleine aandachtspunten:

  • Focus op luchtdichtheid door monteurs
  • Afkitten van houten kozijn (deur) niet zo netjes gedaan
  • Het glas van AGC heeft wat kleine gebreken
  • Purren van kozijn binnenzijde kon beter

Wat betreft het eerste en laatste punt, deze hebben veel gemeen. Wij hadden in overleg met Total House besloten om zelf de afwerking aan de binnenzijde te doen. Door de monteurs is dat opgevat dat er wel een beetje pur geplaatst moest worden. Doordat deze niet voldoende is aangebracht, waren er toch nog wat kleine luchtlekken. Normaliter komt dat niet snel voor, omdat bij het afwerken de ruimte tussen het kozijn en muur wel volledig wordt gevuld, afgesneden en vervolgens afgewerkt met een afdeklat. In dit geval heb ik dus los van de afwerklat ook extra aandacht moeten schenken aan de afdichting.

Een ander punt is het glas van AGC. Zo heeft 1 glaspakket een rare kras en lijkt de folie van het veiligheidsglas een beetje gebobbeld te zijn. Een ander raam heeft bobbels ook. Als je niet beter weet valt het niet op, maar doordat niet alle ramen het hebben is het wel zichtbaar. Dit is dus een punt dat nog bij AGC ligt ter beoordeling.

Veelgestelde vragen

Hoe bevallen de nieuwe kozijnen?

Tot nu toe erg goed. Zo was zondag 20 november 2022 een erg frisse dag, met in onze regio een daggemiddelde van slechts 0.1 graad. Mede door de nieuwe kozijnen hebben we de hoeveelheid gas voor die dag beperkt kunnen houden op 6m3. Voorheen hadden we op koude dagen al snel een verbruik van 10-13m3 gas.

Is triple glas echt zoveel beter dan HR++?

Wij vinden van wel, zeker met de huidige gasprijzen. Zie ook het artikel Glas vervangen: HR++ of triple glas? voor meer inzichten.

Wat kost het vervangen van de kozijnen?

Iedere situatie is anders en het is nogal een verschil of alle kozijnen of slechts een enkel kozijn vervangen moet worden. Ook grondstofprijzen gaan flink omlaag en omhoog de laatste jaren. Dus voor het antwoord stel ik voor om zelf even contact te leggen met Total House.

Zou je Total House aanraden?

Daarop kan ik volmondig ‘ja’ zeggen. Salem (eigenaar Total House) en ik hebben elkaar in meerdere gesprekken steeds beter leren kennen. Een man met het hart op de goede plaats die graag goed werk wil leveren. De feedback die hij van mij heeft ontvangen werd dan ook van harte ontvangen. Dat lijkt logisch, maar veel bedrijven hebben op dit moment zoveel klussen dat ze simpelweg denken “voor jou zo tien andere klanten”.