Aanschaf van nieuwe kozijnen

Het dilemma: Nieuwe kozijnen of toch grondig onderhoud?

Tenzij je in een bunker woont, heeft je woning kozijnen met daarin glas. Dat is fijn om meer licht in de woning te krijgen en op een frisse dag wat warmte van de zon in huis te halen. In de winter daarentegen geeft een kozijn en vooral het bijbehorende glas warmteverlies. In ons geval hadden we last van koudeval en slecht schilderwerk. De koudeval behoeft wat meer uitleg, dus daar komen we zo op terug. Wat betreft het schilderwerk waren we vooral verbaasd dat binnen een periode van slechts 1 jaar het schilderwerk alweer slecht was. De vorige bewoners hadden de woning een opknapbeurt laten geven, maar overduidelijk was er meer aan de hand. Kortom, we kwamen voor een belangrijke beslissing te staan: de hele boel vervangen of lapwerk? Om tot een goede beslissing te komen, zijn we eerst goed gaan kijken naar de huidige situatie.

Probleem 1: koudeval

Zoals gezegd hadden we last van koudeval. Het voelt als tocht in je nek, maar is eigenlijk een stroom van lucht die snel afkoelt en naar beneden ‘valt’, vandaar ook de naam koudeval. Meestal wordt deze snelle daling in temperatuur veroorzaakt door koude delen in de gevel. Ons bankstel is zodanig gepositioneerd dat we vlakbij enkele ramen zitten, dus de veroorzaker van de mindere comfort was snel duidelijk.

Om koudeval tegen te gaan dient bij een binnentemperatuur van ongeveer 20 graden een oppervlak 17 graden of meer te blijven. Hoe kleiner het verschil, des te minder koudeval. Oud dubbel glas (U-waarde ±2,8) zit rond ongeveer 12-13 graden en verliest dus teveel warmte naar buiten. Modern dubbel glas zoals HR++ (U-waarde ±1,1) verhoogt dit naar de 17 graden en triple glas (U-waarde ±0,6) zelfs naar 18,5 graad. De oplossing voor koudeval is dus het verbeteren van het glas naar minimaal HR++.

Probleem 2: verfwerk buitenzijde

Het tweede probleem was direct zichtbaar tijdens de bezichtiging van het huis. Ondanks een recente verfbeurt waren op de boeiboorden en tuindeuren wat scheurtjes te zien. Slechte plekken waren dus bewust of onbewust slecht weggewerkt en kwamen door het warme weer snel terug. In de loop van enkele seizoenen werd het steeds beter zichtbaar, inclusief slechte plekken in het hout. Ons vermoeden is dat de vorige drie bewoners weinig of onregelmatig onderhoud hebben laten doen. Zeker de plekken waar zon, regen en wind veelvuldig aanwezig is waren er slecht aan toe.

Slecht verfwerk vergt een aanpak door een professional. Soms is plamuren of een houtrotvuller in combinatie met een nieuwe verflaag voldoende om de slechte plek weer glad en mooi te krijgen. Echter in ons geval waren het juist deze aangepakte plekken die er weer het ergst aan toe waren.

Probleem 3: condens op de ramen

In de eerste winterperiode (2020) zagen we condens aan de binnenzijde op de ramen. Ook op het raam in de garage, maar doordat dit enkel glas is niet zo verwonderlijk. Dat het op dubbel glas ook gebeurde hadden we niet verwacht. Hier viel overigens wel op dat het vooral aan de onderzijde van het raam was en niet over het gehele oppervlak. Daarmee werd een extra probleem zichtbaar: slecht onderhoud van de kozijnen aan de binnenzijde. De glaskit was op alle plaatsen uitgehard en hier en daar broos. Glaskit dient ongeveer iedere 10 jaar vervangen te worden voor een optimale werking. Soms gaat het wat langer mee, maar geen 30 jaar zoals in ons geval.

Probleem 4: regenslag aan binnenkant

Net zoals de condens aan de binnenzijde, viel het bij 1 raam aan de achterzijde op dat na een regenbui er een bruine streep zichtbaar werd aan de binnenzijde. Regen kon letterlijk tussen het raam en de kit door om vervolgens langs de glaslatten aan de binnenzijde uit te komen. Kortom, ook aan de buitenzijde was nieuwe kit nodig. Uiteraard maakten we ons ook zorgen over de conditie van het houtwerk.

Probleem 5: geluid van buiten

Onze woning is gelegen aan een doorgaande weg. Het verkeer is beperkt, maar sommige weggebruikers maken nou eenmaal wat meer geluid (scooters, jeugd, motoren). Een wens is dus om ook wat extra geluidsdemping te hebben van geluiden van buiten.

Beslissing: kozijnen vervangen

Na lang wikken en wegen vonden wij het in onze situatie beter om de kozijnen te vervangen. Hiervoor waren meerdere redenen:

  • Extra isolatie in zowel kozijn als glas
  • Minder onderhoud, alleen ramen wassen, kozijnen schoon houden en rubbers controleren
  • Minder afhankelijk van schilder en bijbehorende planning
  • Betere luchtdichting
  • Minder geluid

HR++ of triple glas?

Door de keuze om de kozijnen te vervangen, komt er meteen een eerste keuze naar boven: wordt het nieuwe glas HR++ of triple glas?

Onze woning heeft veel ramen aan voor-, zij- en achterkant. Dat betekent een relatief groot oppervlak waar warmteverlies optreedt. Wetende dat we qua isolatie weinig aan de gevel kunnen doen, kunnen we met deze renovatie het glas wel een flinke upgrade geven. Triple glas heeft meteen als voordeel dat er extra warmte binnen blijft en de extra luchtlaag houdt ook weer wat geluid tegen.

Voor ons is triple glas de meest duurzame keuze, zeker met de verwachting dat de kozijnen lang mee zullen gaan. Een aanvullend voordeel is dat we het warmteverlies zoveel mogelijk kunnen terugbrengen dat ook een warmtepomp verder binnen bereik komt om de woning te verwarmen. Afgelopen winter hebben we de woning al warm kunnen houden met een aanvoertemperatuur rond de 40-45 graden, dus iedere verbetering kan daar weer een paar graden vanaf halen om zo richting de 35 graden te gaan.

Hout, aluminium of kunststof kozijnen?

De tweede keuze is het materiaal van de kozijnen. Hier is te kiezen uit:

  • Hout
  • Aluminium
  • Kunststof

Waarom geen hout?

Het vervangen van houten kozijnen door nieuwe kozijnen voelt niet logisch. We wilden juist van hout af in verband met het onderhoud en vooral het schilderwerk. Toevallig zagen we in onze nabijheid ook al vergelijkbare uitdagingen met houten delen aan de gevel en de beschikbaarheid van een schilder. Zeker die delen aan de achterkant van onze woning hebben veel zon, regen en wind te verduren. Meerdere woningen in het rijtje hebben vergelijkbare problemen zoals houtrot.

Uiteraard hebben we gedacht aan de bestaande houten kozijnen het nodige werk te laten verrichten, inclusief het infrezen om zo triple glas mogelijk te maken. Toch zagen we hier ook al snel wat beperkingen. De bestaande ramen gaan naar buiten open, erg onhandig voor het schoonhouden van de ramen. Tevens zijn ze te ondiep om er triple glas in te kunnen plaatsen. Tevens hadden we sommige ramen nooit open, maar kwam er wel tocht naar binnen. Het plaatsen van tochtband hielp wel wat, maar niet afdoende.

Hout viel voor ons dus al snel af, mede door de extra afhankelijkheid van een schilder. Tijdens de bouwkundige keuring werd bij ons het schilderwerk geschat op ongeveer €5000-€7000. Dat is wel inclusief houten rabbatdelen en boeiboorden. Die prijzen lopen in de toekomst mogelijk alleen maar op en komen ongeveer iedere 5 jaar terug.

Ondanks dat hout dus voor ons hier geen goede optie is, is het wel een prachtig product is en bij goed onderhoud jarenlang mee kan gaan. Het past in circulaire bouw en geeft een warmere uitstraling aan de woning.

Aluminium dan?

Het gebruik van aluminium kozijnen als basis is erg populair. Op zich een mooi materiaal en leent zich goed bij moderne woningen. Voor onze woning uit 1990 vonden we het materiaal te strak naar onze zin. Ook eventuele beschadigingen en de isolatiefactor riepen vraagtekens op.

Okee, kunststof dus?

Een andere populaire keuze is kunststof kozijnen. Uiteindelijk is hier onze keuze op gevallen. De voornaamste redenen:

  • Gemakkelijk schoon te houden
  • Verkrijgbaar met houtmotief
  • Goede isolatie

Voor ons zijn kunststof kozijnen dus de beste keuze. Het gaat goed samen met triple glas en met een relatief hoge isolatiewaarde blijft de warmte in de winter beter binnen. Het onderhoud is relatief simpel en grotendeels door onszelf te verrichten. Geen afhankelijkheid van een schilder voelt fijn en bespaart de nodige kosten.

Stijl van kozijnen kiezen

De volgende stap is dus het kiezen van een stijl. Want kozijnen zijn er in vele vormen en afwerking. Wat we vooraf al wel wisten: het moest zoveel mogelijk lijken op het bestaande. We vonden de huidige stijl goed passen bij de woning. Een ander aspect is of je wel of niet vergunningsplichtig bent. In ons geval zouden we dat wel zijn geweest als we aanpassingen zouden doen aan de oppervlakte of vakverdeling. Overigens alleen voor de voorzijde van het huis, voor de rest is dat niet nodig als er verder geen constructieve veranderingen plaatsvinden. Mede door de mogelijkheid dat er een vergunning nodig was, wilden we daarom ook dat de stijl hetzelfde bleef. Ook de kleur, ook al ben je daarin relatief vrij om te kiezen. Toch kan ik me voorstellen dat de buurt minder blij is als we voor knalroze zouden zijn gegaan.

Nederlandse markt

Na het kiezen van het materiaal en de stijl wordt het tijd om een merk en bijbehorend model te kiezen. Dat is nog geen eenvoudige opgave, omdat er voldoende aanbieders zijn. Daarnaast is de Nederlandse markt bijzonder. In vergelijking met de omringende landen geven wij meer om het uiterlijk van kozijnen. Elders nemen ze genoegen met simpele rechte vlakken, waar wij vakverdelingen, bovenlichtjes en aparte vormen hebben.

Houtlook

Als het aankomt op kunststof kozijnen dan is er nog iets bijzonders op te merken: wij willen vaak dat het kozijn op hout lijkt, inclusief een horizontale lijn tussen het liggende en staande deel van het kozijn. In een draaiend raam komt er juist een verticale lijn bij. Uiteraard zijn er ook kozijnen waarbij de hoeken in verstek gemaakt worden, oftewel een diagonale lijn. Vaak is die optie wat goedkoper, maar wat ons betreft minder mooi. Over smaak valt niet te twisten zullen we maar zeggen.

Merk

In de eerste instantie wisten we dus nog niet zo goed hoe de kozijnen eruit moesten zien. Mede door de hulp van enkele bedrijven was dit inmiddels wel helder en konden we bepaalde merken en modellen ook gaan schrappen. Voor ons bleef Schüco over en we vonden in Total House een waardige partner.

Meer weten? Lees dan het artiel over de plaatsing van de nieuwe kozijnen en onze ervaring met Total House.