Tocht langs de dakplaten

Koude bergzolder

We wonen nu sinds juli in deze woning. De eerste maanden was het goed warm en op de bergzolder was het niet uit te houden. Zeker in het begin moesten we er vaak zijn om spullen (lees: rotzooi) te stallen en wat kleine klusjes te doen. Ook hebben we in het prille begin meteen mechanische ventilatie geplaatst voor de badkamer. Iedere klus wat op dat moment al snel een zweetklus. Nu het buiten kouder is geworden is dat wel anders: het is er echt koud.

Monteur “Huis moeilijk warm te krijgen”

Sinds de komst van de CV-monteur in augustus zijn we extra alert op kou. Hij gaf namelijk aan dat dit huis maar moeilijk warm was te krijgen en dat het maar goed was dat deze Nefit Ecomline HR-ketel flink kan stoken. Dat riep bij mij natuurlijk de nodige vraagtekens op en was de reden om goed rond te kijken in het huis naar mogelijke redenen voor warmteverlies.

Intussen hebben we al wat ervaringen met het huis opgedaan. Zo hebben we als vele huizen een natte kruipruimte. Geen probleem als dat tijdelijk is, maar er was meer aan de hand. Zo hebben we diverse lekken gevonden, waaronder een deel van de riolering. Gelukkig een “schoon” deel met hemelwaterafvoer, maar desondanks kon er toch water in de spouwmuur komen. Vocht kan diverse problemen veroorzaken, zoals schimmelvorming, hout- en betonrot. Gelijktijdig is vocht in muren ook in conflict met verwarming. Natte muren koelen snel af en kosten meer energie om op te warmen. Kortom, dat deel moest ook opgelost worden. Onze eigen slaapkamer ’s avonds ook best fris. Misschien is er wel een relatie met de nattigheid in de kruipruimte en kou o.a. op de zolder?

Warmte naar boven, toch?

Warme lucht stijgt op en met de verwarming aan moeten we goed opletten dat onze warmte niet meteen naar boven lekt. Onze hal is een vide en dus open tot aan de de vloer van de zolder. Verrassend genoeg is het op de eerste etage warmer dan de zolder. Nou is de bergzolder niet verwarmd, maar dat het er zo koud zou zijn hadden we niet verwacht. Recentelijke speurwerk gaf al snel de nodige inzichten.

Geconstateerde problemen:

  • Er is tocht voelbaar
  • Bovenin bij de nok zitten er naden van 1 mm tot bijna 1 cm
  • Soms kun je via een smalle spleet direct naar buiten kijken via de houten balken (gordingen)
  • De dakplaten sluiten niet allemaal even mooi aan

Een rondje met de warmtebeeldscanner leverde nu nog geen extra lekken op, maar wellicht binnenkort als het kouder wordt.

Een eerste stap: dichten van naden in de nok

Net zoals veel problemen is het altijd te vraag waar te beginnen. Ik besloot om bovenin te starten, ofwel de nok. Op sommige plaatsen waren de naden zo groot, dat het omringende spinrag meedeinsde. De tocht was daar duidelijk te voelen. Een andere reden om daar te beginnen is dat warmte dus opstijgt. Dan willen we uiteraard niet dat op het hoogste punt van het dak de warmte meteen weg kan. Aanvullend weten we dat er enkele openingen met PUR-schuim gevuld moeten worden, zoals een deel van de muur aan de voor- en achterkant. Vanwege de uitharding in de spuitmond, is het raadzaam om eerst een goede lijst te maken alvorens de bus in gebruik te nemen. Minder verspilling en meer profijt.

Plaatsen rugvulling

Als je gaat kitten is het raadzaam om eerst naden zo klein mogelijk te maken. Dat kan bijvoorbeeld met een latje. Dat had in ons geval ook gekund, echter we willen mogelijk nog extra isolatie tegen de bestaande dakplaten gaan maken. Bij het isoleren van binnenuit is het dan niet handig als er extra obstakels bij komen. Tevens is ook een latje zelf niet luchtdicht, dus die had vervolgens ook gekit moeten worden. In plaats daarvan heb ik gebruik gemaakt van rugvulling, ook wel bekend als rondschuim. De laatste naam geeft het al weg, het is rond. Het materiaal wordt gemaakt van polyurethaanschuim en kent een open of gesloten cel. De eerste laat lucht en gas door en geeft minder druk op kit. De versie met gesloten cel is luchtdichter, maar daardoor ook weer stugger. Aangezien de naden van diverse afmetingen hadden, besloot ik voor de opencellige versie te gaan. Tevens selecteerde ik diverse diktes: 10, 15 en 20 mm. Zo kon ik met de grootste maat de naden van +/- 1 cm afdichten, mede omdat de rugvulling een beetje geklemd moet worden.

Bij open naden die overal net zo dik zijn is de rugvulling natuurlijk eenvoudig te plaatsen. Onze naden waren steeds anders qua breedte en lengte. Kortom, het moest erin gedrukt worden met een hulpmiddel. Een plamuurmes leek me het beste stuk gereedschap voor deze klus. Een half uur later zat alles erin en was de tocht al merkbaar minder. Toch was het duidelijk dat het niet afdoende is, maar dat was natuurlijk ook verwacht.

Kitten

Na het plaatsen van de rugvulling was het de beurt om te kitten. De woning is ongeveer 10 meter lang. Dus aan twee kanten kitten komt dat neer op zo’n 20 meter kit. Een enkele tube kit leek me net te weinig, dus had ik er twee besteld. Dat bleek een aardige schatting. Na de helft van het werk kon de spuitmond (met draaidop) zo mooi van de ene op de andere tube worden gezet.

Alvorens te kitten is het raadzaam om het oppervlak schoon te maken en vooral vetvrij. Bovenin de nok is het werk wat lastiger, dus koos ik voor een spuitbus met daarin een ontvetter, reiniger en “activator” in 1. Direct in de hoek spuiten leek me niet zo’n goed idee, mede voor mijn eigen gezondheid. Dus ik spoot het van me af op een stuk schoonmaakpapier en daarme wreef ik het goed over het oppervlak en in de hoek. Na iedere paar meter herhaalde ik dit om zo er zeker van te zijn dat de reiniger haar werk kon.

De rest van de klus was eigenlijk een typisch ktklusje (=i): een paar meter kitten, dan afstrijken met stokje of plaatje. Door de lastige en vooral scherpe hoek in de nok koos ik voor een combinatie tussen een stok en een plaatje. De eerste om de kit te strijken, het plaatje om de overtollige kit tegen de gording zoveel mogelijk te verwijderen. Normaal spuit je ook de kit zelf nog even in met afwasmiddel, maar in deze hoek was dat niet zo handig. Daarom dus ook de combinatie en kostte het ook wat meer tijd. Het kitten en schoonmaken was een klusje van een uur of twee. Vooral het schoonmaken kost tijd. Ondanks dat het “maar” een bergzolder is en de nok een onhandige plek om te kitten, wil ik het wel een beetje netjes doen. Los daarvan, bijna iedere klus duurt langer dan je denkt. Zeker als je met een keukentrap een vlizotrap op moet.

Nok van dak na kitten

Eindresultaat na een paar uur kitten

Hulpmiddelen

  • Kitspuit
  • Rugvulling / rondschuim
  • Warmtebeeldscanner