Alles over ventilatie

Ventilatie is een zeer breed onderwerp en verdient daarom deze introductiepagina. De belangrijkste onderwerpen worden hier samengebracht.

Nut en noodzaak

Ventilatie van de woning is cruciaal voor het behoud van een goed binnenklimaat en beschermt de woning tegen problemen zoals vocht en schimmels. Toch zijn er nog veel misverstanden over ventileren, dus een goede start is het begrijpen van de zin en onzin van ventileren en welke ventilatiesystemen er zijn.

Balansventilatie

Ben je nieuw met het principe van balansventilatie? Het artikel wat is balansventilatie? geeft een eerste introductie. Een verdieping op dat artikel vinden we in hoe een balansventilatiesysteem werkt en laat zien dat de techniek mooie resultaten kan behalen.

In tegenstelling tot standaard mechnische ventilatie heeft een balansventilatie wel wat meer onderhoud nodig. Zie ook de tips in het onderhoud van een balansventilatiesysteem voor een langere levensduur en betere werking.

Geuren en overlast

In de woning zelf kunnen we ook te maken krijgen met geuren en zelfs de overlast ervan. Een mooi voorbeeld zijn kookluchten die lang blijven hangen. Een veelvoorkomende vraag is dan ook of het beter is om de afzuigkap te voorzien van een afvoer naar buiten of toch recirculatie?.

Kookluchten

Wie al recirculatie toepast, dient extra zorg te dragen voor het onderhoud waaronder de vetfilters en tevens de bijbehorende koolstoffilters. Deze laatste zijn overigens niet nodig als er gebruik wordt gemaakt van een plasmafilter tegen kookluchten.

Houtstook

Iedere winter is het weer zover, de houtkachels, pelletkachels en open haarden gaan aan. Voor de een feest, voor de ander een regelrechte ramp. Wie een balansventilatiesysteem heeft en wat extra ruimte in de berging of technische ruimte, kan kiezen voor het plaatsen van een filterbox tegen geuroverlast.

Meer lezen?

Zie het overzicht Ventilatie voor de artikelen gerelateerd aan ventileren. Wil je een vlugge blik op andere onderwerpen binnen deze blog of snel een artikel terugzoeken? Dat kan gemakkelijk via het overzicht.