Hoe goed werkt een wit dak tegen de warmte?
Zonnewarmte op het dak
Heerlijk als de zon schijnt in de lente en de woning gratis verwarmt. Echter in de zomer is deze zonnewarmte niet altijd wenselijk, zeker niet in woningen en bijgebouwen met een plat dak, zeker als de dakbedekking zwart is.
Ondanks dat onze woning een pannendak heeft en ook warm wordt, is het vooral het platte dak van onze garage waar de warmte hinderlijk wordt. We merken dat de temperatuur snel toeneemt in de ochtend en eigenlijk blijft opwarmen tot laat in de avond. Het is ook aan de vriezer te merken dat deze steeds moeilijker zijn warmte kwijt kan. Tijd voor een extra stuk zonwering: witte coating van het platte dak.
Coating?
Het door ons gebruikte middel (Köster 21 witte dakcoating) is een coating en lijkt op een soort rubberverf. Het kan worden toegepast op ondergronden zoals beton en bitumen. Onze dakbedekking bestaat uit het laatste. De stroken bitumen bevatten leisteen en zijn door middel van een brander aan elkaar versmolten en daarmee waterdicht. Niks spannends op dat vlak.
Waarom het dak coaten?
Voor zover wij konden zien is rond 2012 de dakbedekking vervangen, vermoedelijk vanwege slijtage of mogelijk een lek. De met de relatief nieuwe dakbedekking is er weinig mis. Wel waren de randen van de daktrim bewoond door mos.
De voornaamste reden om te coaten voor ons was het terugdringen van de temperatuur van het dak. De tweede reden was de aanwezigheid van mos en dat het dak een goede opfrisbeurt kon gebruiken. Als laatste reden dat dakcoating een extra waterafstotende laag is en daarmee de kans op lekkages verkleint.
Hoe werkt de coating?
De coating werkt met het principe van reflectie. Hierdoor wordt een deel van de energie die de zon uitstraalt. Een deel van het licht wordt teruggekaatst, waardoor ook meer zonnewarmte niet in de materialen trekt. De zogeheten Solar Reflex Index geeft op een schaal van 0-100 aan hoeveel reflectie er plaatsvindt. In het geval van de door ons gebruikte coating is de SRI 94.
Stappenplan
- Schoonmaken dak
- Verwijderen mos
- Vegen dak
- Stof verwijderen
- Daktrim kitten
- Primer aanbrengen
- Dakcoating aanbrengen
Schoonmaken van het dak
Allereerst gaan we mos en andere aanslag verwijderen. In ons geval zaten er twee soorten mos op het dak en met name op de rand en tussen de rand en de daktrim. Deze laatste is eenvoudig te verwijderen met een schroevendraaier of ander plat (bot) voorwerp. Die eerste bleek eenvoudig te verwijderen met een klein staalborsteltje of in ons geval een hulpstuk van Gardena waarmee onkruid tussen de stenen uitgehaald kan worden. In beide gevallen rustig werken en opletten dat de dakbedekking niet wordt beschadigd.
De tweede stap is het schoonmaken van het dak. Dat kan eerst met een bezem naar keuze. Ik koos voor een harde borstel met veel haren, zodat deze egaal over het oppervlak heen gaat.
Vervolgens is het nodig om zoveel mogelijk stof van het dak af te krijgen, zodat de primer beter kan hechten. Hiervoor kozen we een simpele methode en dat is het dak af te spuiten met water en te laten drogen. Zeker met een sproeikop die een douchestand heeft geeft een mooie straal. Het drogen van het dak gaat natuurlijk een stuk sneller op een mooie zonnige dag.
Kitten van de daktrim
Bij ons bleef er op sommige plaatsen wat vocht op de randen staan. Hierdoor krijgen mossen uiteraard de kans om te groeien en een permanente bewoner van het dak te worden. Ook de naad tussen de dakrand en de aluminium daktrim liet zien dat mossen daar graag willen verblijven. Om dit tegen te gaan is de rand dichtgekit. Hierdoor ontstaat ook mooi een klein aflopend randje zodat regen of langs de trim valt of via de dakrand en dan uiteindelijk naar de hemelwaterafvoer.
Aanbrengen van primer
Mede omdat het dak 10 jaar geleden was voorzien van de bitumen dakbedekking, is een zo goed mogelijke hechting van de nieuwe coating wenselijk. Dat kan met een primer verbeterd worden, dus kozen we we voor deze optie. Het aanbrengen stelt niet veel voor: primer in een verfbak en met een blokkwast egaal uitsmeren over het oppervlak.
Aanbrengen van de dakcoating
Na het laten drogen van de primer was het tijd voor een eerste laag van de dakcoating. Wij hadden gekozen voor een meercomponentencoating, dus het geheel moest eerst gemengd worden. Gelukkig zit alles verpakt in een grote emmer.
Het aanbrengen zelf kan ook met een blokkwast. Een roller vond ik niet fijn werken en gaf al snel spetters over de dakrand heen. Heb je een hoge opstaande dakrand, dan is dat niet zo erg. Die van ons is laag, dus een blokkwast is dan een betere optie. Wel goed opletten dat het mooi egaal wordt aangebracht.
Na het aanbrengen is het een kwestie van wachten totdat het helemaal opgedroogd is.
Op een mooie maar niet te warme dag kan de tweede laag vaak nog dezelfde dag aangebracht worden.
Hoe goed werkt de dakcoating?
Uiteraard wilden we weten hoe goed de dakcoating nou echt werkt. Het resultaat is verrassend positief na een meting op een dag dat het boven de 25 graden was. Datgene dat onbehandeld was had een temperatuur van ongeveer 66 graden bereikt, de laag met de coating slechts 41 graden. Dat is dus 25 graden verschil!
Uiteraard is het verschil aan de buiten- en binnenkant anders. Die 66 graden is uiteraard binnen niet van toepassing, mede omdat we isolatie onder het dakbeschot hebben zitten. Helaas kunnen we door deze isolatie niet meten aan de binnenkant, maar op de temperatuurmeter die er hangt scheelt het afhankelijk van de dag 2-5 graden.
Kortom, we zijn positief over de zonwerende functionaliteit. Ook dat de dakcoating helpt met het afstoten van water en hiermee de kans op een lek verkleint is prettig.
Kosten
Voor ons waren de kosten niet het voornaamste. Zoals gezegd wilden we graag de temperatuur naar beneden krijgen en het dak opfrissen. Mede hierdoor hoeven we minder te koelen en kan ook onze vriezer zijn warmte sneller kwijt. Die stond op warme dagen bijna de gehele dag modulerend te werken, nu heeft hij meer tussenpauzes.
De opgave van de fabrikant geeft dit aan qua kosten: Prijs per kilo €6,64 (verpakking 20 kilo) met een verbruik van 2,5-3 kilo per m2. Dat is dus ongeveer €20 euro per vierkante meter.
Gebruikte gereedschappen
- Blokkwast
- Kitspuit
- Schroevendraaier
- Staalborstel
Gebruikte materialen
- Coating (Köster 21 Witte Dakcoating)
- Kit (Shell Tixophalte Wet Seal & Fix 310ml)
- Primer (AquaPlan Multi-Coating Primer 750ml)
- Schilderstape
Termen
- Gording
- Klossen
- Muurplaat
- Muurplaatanker
- Nokgording