Bodemfolie aanbrengen in kruipruimte
- Project: Zelf bodemfolie aanbrengen in de kruipruimte
- Status: Afgerond
Vochtige kruipruimte
De kruipruimte kan een erg vochtige plaats zijn. Gelukkig staat er bij ons geen water in, maar het zand is in deze tijd van vele regenbuien toch wel vochtig. De fundering zelf toont afwisselend vochtige plekken, zeker daar waar het zand tegenaan ligt. Bovenop is het grotendeels droog.
Het nadeel van al dat vochtige zand is dat de relatieve vochtigheid in de kruipruimte ook hoog blijft. De Aeotec Multisensor 6 meet regelmatig 90% en hoger. Dit vocht slaat neer op koude oppervlakken, zoals een rioleringsbuis, waterleiding en sommige delen van de isolatie onder de betonnen vloer. Deze condens druppelt vervolgens weer op de fundering en in het zand. Door middel van bodemfolie gaan we de vicieuze cirkel onderbreken.
In de eerste instantie dachten we het probleem eenvoudig op te kunnen lossen door de ventilatie van de kruipruimte te verbeteren. Zo hebben we roosters schoongemaakt en een extra ventilatieopening aangebracht. Met een grote ventilator trokken we vervolgens de lucht weg uit de kruipruimte via het kruipruimteluik.
Ondanks dat het onderliggende zand langzaam aan begon te drogen, bleef het dweilen met de kraan open. Ook niet zo verwonderlijk, aangezien een enkele regenbui er weer voor zorgt dat de grond snel weer zal verzadigen. Kortom, er moest een andere oplossing komen: bodemfolie.
Bodemfolie
Bodemfolie is eigenlijk niks meer dan dik plastic met het doel vocht tegen te houden. Sommigen gebruiken dan ook landbouwplastic of bouwfolie. Wij hebben gekozen voor de folie van Tonzon, mede omdat we grote stukken nodig hebben in verschillende formaten. Tevens probeert Tonzon haar materialen zo duurzaam mogelijk te maken, door te kijken naar levensduur maar ook het beperken van transport.
Zelf doen of laten doen?
Het plaatsen van bodemfolie is relatief simpel, maar gelijktijdig toch wel het nodige werk. Die tijd moet je wel hebben of kunnen maken. Daarnaast is de vraag of je zelf de kruipruimte in wil. Denk aan de beperkte ruimte, claustrofobie, insecten, etc. Voor een gemiddelde woning zal plaatsing inclusief materiaal ongeveer tussen de 600-900 euro zullen zijn. Doe je het zelf, dan heb je alleen de materiaalkosten van ongeveer 250 euro. Daar staat wel tijd en handigheid tegenover. Kortom, een mooie afweging.
Zelf bodemfolie plaatsen
Wij besloten om zelf de bodemfolie te plaatsen. Dit kwam voornamelijk door de aanwezigheid van het puin en dat we niet zeker wisten of we een lekkage hadden of dat het echt vocht uit de grond was. Door het zelf te doen konden we zelf het tempo en volgorde van de ruimtes bepalen.
Tips vooraf
Werk waar mogelijk altijd met twee man in de kruipruimte, zeker als deze aan de lage kant is. Radongas of andere lekkages kunnen voor onverwachte problemen zorgen. Gebruik in het geval van een stoffige kruipruimte of stoffig werk een mondkapje. Een veiligheidsbril is geen overbodige luxe bij boorwerkzaamheden of indien er gehakt wordt. Wees zuinig op jezelf en je klusmaatje(s). Lees ook het artikel onderhoudsklussen in de kruipruimte voor meer tips over het werken in de kruipruimte.
Wat betreft de folie de volgende tip: kies zeker een meter breder en langer dan de afmetingen van de ruimte. Aan de kanten wordt de folie namelijk naar beneden (langs de muur) dubbel geklapt. Zo heeft condens geen kans om langs de folie omhoog te komen.
Opruimen
De eerste stap is de kruipruimte zoveel mogelijk opruimen. Onze kruipruimte was voorzien van het nodige bouwafval, inclusief stenen, specieresten, resten isolatiemateriaal en zelfs de oude rode bierdopjes van Heineken. Het werken in een ruimte met stukken puin is niet echt prettig en de kans is zelfs aanwezig om jezelf eraan te bezeren. Daarnaast drogen stukken steen minder snel dan fijn zand. Kortom, als je net als ik liever niet boven een vuilnisstort wil leven, dan is het opruimen de eerste stap.
Een interessant bijkomstigheid van het opruimen was het losbikken van stukken specie. We hadden een specifiek hoek in de kruipruimte die erg vochtig was. Toevallig had deze hoek een gat in de binnenmuur, vermoedelijk voor ventilatie. Juist daar zat ook het nodige specie. Dit heb ik enkele maanden geleden met een sloopbeitel weggehakt. Deze plek bleef vochtig en derhalve verdacht. Met hulp van mijn handige vader hebben we een extra steen weggehaald. Enkele regenbuien en inspecties later: een lichte plas op de fundering. Kortom, er was een lek en die was nooit boven water (pun intended) gekomen als die specie er was blijven zitten. Opruimen loont!
Aangezien ik toch al de nodige uren had doorgebracht in de kruipruimte, kon er een aanvullende schoonmaakbeurt ook nog wel bij: resten op fundering. Op sommige plaatsen had de fundering bulten. Ik begreep dat dit komt bij het storten van het beton. Ondanks dat gaten zoveel dichtgemaakt worden, lekt er altijd wel ergens wat door. Zeker bij de binnenmuren was dit zichtbaar. Grote stukken heb ik daarom ook weggehakt, zodat straks de bodemfolie geen hinder van scherpe randen kan ondervinden.
Markeren en boren
De volgende stap is het markeren van de locaties waar de folie bevestigd moet worden. Onze kruipruimte is op het hoogste punt een meter, dus wij kozen ervoor om dit te doen op de tweede steen van onderen. Op deze manier kan de folie mooi omgevouwen worden en is er voldoende muuroppervlak beschikbaar waardoor aanwezig vocht weg kan trekken.
Aangezien de folie ongeveer iedere 1 tot 1,5 meter vastgezet moet worden, heb ik vooraf op een schets de punten uitgewerkt. In de meeste gevallen was op iets meer dan een meter een goed punt. Waar mogelijk werd het midden van de steen gebruikt, zowel in de lengte als in de hoogte. In de hoeken komen steeds twee gaten, aangezien de montage zo strak mogelijk in hoek dient te gebeuren. Op YouTube zijn wat korte instructiefilms te vinden waarbij de folie gevouwen wordt (soort van Z-vouw). Wij gaan echter de folieversterkers gebruiken, zodat de folie mooi strak tegen de muur komt. Vanwege deze folieversterkers en het goed kunnen boren houden we in de hoeken een centimeter of 4 van de kant af.
Benodigde tijd: het markeren en boren heeft ongeveer 3 manuur gekost.
Folie op maat maken
Het werken in de kruipruimte heeft haar uitdagingen. Om de folie op de juiste lengte te maken is het daarom eenvoudiger om dit boven de grond te doen en een opgerold pakket mee naar beneden te nemen. In ons geval hebben de meeste ruimtes een vierkante of rechthoekige vorm. Daarom kiezen we ervoor om een stuk bodemfolie te plaatsen en de delen in mangaten of kruipgaten te laten overlappen.
Tip: rol de folie zonidag op zodat deze gemakkelijk naar en in de kruipruimte te verplaatsen is.
Uitrollen
De beste manier is om aan de zijkant te beginnen met het uitrollen, ongeveer op de helft van de breedte van de ruimte.
De folie kan vervolgens verder worden uitgeklapt worden naar beide kanten.
Bevestiging
Na het uitrollen van de bodemfolie is het tijd voor de bevestiging. De eerste paar bevestigingen zullen vermoedelijk wat onwennig gaan. Wij hebben gekozen om, in tegenstelling tot de bevestigingswijze van Tonzon, om folieversterkers te gebruiken. Op die manier hoef je geen vouw te maken in de folie. Uiteraard heb je wel wat extra kosten, maar daar staat tegenover dat de folie hierdoor strakker gespannen kan worden. Ik begrijp dat sommige mensen zullen denken “het is maar de kruipruimte”, maar gelijktijdig is dat wel de bron van vocht. Hoe meer we tegen kunnen houden, des te beter het voor onze woning en ons is. Dus misschien is het beter om te denken “het gaat juist om onze gezondheid”.
Foliepluggen
Los van het gebruik van folieversterkers zijn de foliepluggen altijd nodig.
Folieversterkers plaatsen
Voor onze hoogte was een flap van ongeveer 12-15 centimeter ideaal. Zo kan de folie mooi rond staan en sluit hij goed af bij de muren. Om de meter tot anderhalve meter, net wat goed uitkwam, werd de folieversterker dubbelgevouwen en geplaatst. Vervolgens met de priem een gat maken, zodat de folieplug erdoorheen kan. Daarna in het geboorde gat plaatsen, slagstift erin en met een paar zachte tikken met de hamer hem vastzetten.
Ruimtes verbinden
In ons geval bestaat de kruipruimte dus uit meerdere compartementen, gescheiden door kruipgaten. Om de folie en mijn knieën op deze plaatsen te beschermen, hebben we daarom wat overgebleven radiatorfolie geplaatst.
Het mooie van deze klus is dat het niet in een dag afgewerkt hoeft te worden.
Na enkele sessies “onder de grond”, was de klus geklaard.
Werkt de bodemfolie?
Het is natuurlijk mooi om verkooppraatjes en horen en te lezen, maar belangrijker is om te zien of de bodemfolie daadwerkelijk werkt. Mijn verrassing was groot om al na 1 dag de ophoping van condens onder de folie te zien. Vocht dat anders in de ruimte had gehangen, kon nu niet meer weg.
Over de werking van de bodemfolie zijn we erg te spreken. In een periode van slechts een paar dagen zagen we de vochtige plekken op de vloerisolatie kleiner worden. Binnen enkele weken waren alle inpandige binnenmuren droog. De muren aan de buitenkanten duurden wat langer door de verzadiging, maar ook die gingen al snel enkele procentpunten naar beneden.
Ondanks dat we in huis eigenlijk weinig merkten van het hoge vochtpercentage in de kruipruimte, werd dat wel anders een paar maanden na het plaatsen van de bodemfolie. Zo zagen we lichte scheurvorming op de verbindingen van muren, plinten en kozijnen. Deze materialen zijn jarenlang vochtig geweest en konden nu eindelijk goed drogen, met als gevolg dat ze los van elkaar werden getrokken.
Conclusie
Het aanbrengen van de bodemfolie is goed te doen. Ondanks de ruimer bemeten afmetingen van de folie, had in sommige ruimtes gerust een halve meter breder mogen zijn, zodat de hoeken iets minder strak gespannen zijn. Desalniettemin is het resultaat goed gelukt, mede door de stevigheid die de folieversterkers bieden.
Zelf heb ik het perforeren van de folieversterker met een scherpe priem gedaan. Later ontdekte ik dat een eéngatsperforator veel eenvoudiger is. Die maakt een perfect rond gat waar de foliepluggen precies doorheen kunnen. Dat ook nog eens in veel minder tijd. Dat komt voornamelijk door het gebruik van de lijmlaag die op de folieversterkers zitten. Deze blijft aan de de priem hangen, waardoor het maken van de volgende gaten steeds moeilijker gaat. Om de 3-4 keer perforeren moest ik met een mes de priem weer schoonmaken. Met een perforator heb je hier nauwelijks last van. Dus maak je gebruik van folieversterkers, kijk dan ook even naar een perforator. Haal dan het plastic deel van het reservoir af waar normaal de geperforeerde rondjes in komen. Zo raak het reservoir niet verstopt en druk je de rondjes er eenvoudiger weer uit bij het perforeren.
Gebruikte materialen
Middelen
- Tonzon bodemfolie
- Tonzon foliepluggen
- Tonzon folieversterkers
Gereedschap
- Eéngatsperforator
- Hamer
- Priem
- Schaar
- Schroevendraaier