Verlichting onder het bed: uitstapverlichting of bedverlichting

Hoe stoor je je partner zo min mogelijk als jij er ’s-nachts uit moet of later naar bed gaat? Dat kan door middel van zogeheten bedverlichting of uitstapverlichting. Een simpele oplossing die erg effectief is. In deze blogpost laat ik je zien hoe wij het gebruiken.

Wat is bedverlichting?

Dit type verlichting wordt meestal onder het bed gemonteerd en door middel van een sensor gaat de verlichting aan. De gebruikte PIR-sensor kan beweging detecteren en de verlichting onder het bed inschakelen op het moment dat het nodig is. Dit helpt om bijvoorbeeld veilig uit en in bed te stappen als je ’s-nachts een keer naar het toilet moet.

Schematisch: stroomadapter –> PIR-sensor –> led-strip

Waarom bedverlichting gebruiken?

Meestal ga ik later naar bed en wil ik mij partner niet wakker maken. Aangezien onze gordijnen de slaapkamer goed verduisteren is er nagenoeg geen licht in de kamer. Het kwam dus nogal eens voor dat ik ondanks mijn voorzichtigheid alsnog tegen de hoek van het bed aanliep. Niet pijnlijk, maar wel voldoende om een trilling door het bed te veroorzaken en mijn lieftallige partner te verstoren in haar slaap.

Onze wensen aan bedverlichting

  • Energiezuinig
  • Minimaal 1 meter ledstrip
  • PIR-sensor
  • Dimbaar
  • Tijdsduur in te stellen
  • Alleen inschakelen als het donker is in de slaapkamer

Aangezien de bedverlichting maar een paar keer per dag zal aangaan is het verbruik minimaal. Wel is er natuurlijk sprake van wat sluipverbruik doordat de PIR-sensor continu moet meten of er beweging is naast de aanwezigheid van licht. In dat laatste geval hoeft de verlichting natuurlijk niet in te schakelen.

Montage bedverlichting

Het aansluiten van de set is vaak erg eenvoudig. Vanuit de adapter loopt een stekker die naar de PIR-sensor gaat. Vervolgens wordt de ledstrip aangesloten.

Monteren van lat

De eerste ledstrip heb ik vastgezet onder het bed door een lat te gebruiken en deze op drie plaatsen vast te zetten aan het bed met tiewraps. De lat fungeert als ophanging onder het bed, omdat er maar een aantal mogelijkheden waren om ledstrip te bevestigen. Ons bed heeft een spiraalbodem en daar bevestig ik liever niks aan, mede omdat dit door het gewicht op en neer kan gaan en daarmee kan ’trekken’ aan tiewraps, ledstrip of bekabeling.

De tweede ledstrip aan de achterzijde van het bed kon mooi bevestigd worden aan het frame van het bed. Daar was dus geen lat nodig en dat maakt de montage een stuk eenvoudiger aan die zijde.

Bekabeling en ledstrip vastzetten

Na de montage van de lat, kan de bekabeling en de ledstrip aan deze lat vastgezet worden. De tiewraps bij voorkeur niet te strak, zodat ze nog draaibaar zijn en de kabel en ledstrip niet bekneld komen te zitten. Ook de ledstrip hoeft in de lengte niet te strak te zitten. Een beetje losjes is voldoende, aangezien het toch niet in het zicht zit.

Foto van bedverlichting waarbij de ledstrip onder het bed is gemonteerd.

Een oude plint doet dienst alsophanging voor de ledstrip, die met tiewraps zit bevestigd.

De andere ledstrip is dus aan het frame zelf vastgemaakt, wederom met tiewraps.

Richten sensor

Dan is er uiteraard nog de sensor. Deze dient op de juiste plek te komen zodat de verlichting tijdig ingeschakeld kan worden. In ons geval is er 1 naar de deur gericht en de ander aan mijn zijde van het bed. De andere kant van het bed heeft geen sensor nodig omdat aan deze kant de muur staat en de sensor aan de achterzijde van het bed mijn partner tijdig kan ‘zien’.

Foto van PIR-sensor onder het bed als bedverlichting of uitstapverlichting.

De PIR-sensor wijst richting onze slaapkamerdeur. Bij binnenkomst springt de ledstrip aan de achterzijde aan. Als ik naast het bed sta gaat vervolgens de ledstrip aan op vorige foto.

Aangezien mijn partner meestal eerder in bed ligt, hebben we aan haar kant geen ledstrip geplaatst, maar net als de sensor aan de achterzijde van het bed. Zo kan het tussen het bed en de slaapkamerdeur worden verlicht. Uiteraard hebben we deze voldoende gedimd. Het is functionele verlichting om te zien waar je loopt.

Afwerken

Aangezien we regelmatig onder het bed stofzuigen (ga heen stofmijt!), willen we uiteraard dat de tiewraps niet in de weg zitten. Ik heb ze ingekort met een tang. Om ze later nog wat gemakkelijker te kunnen draaien of eventueel te verwijderen, heb ik ze niet helemaal ingekort. Je zou eventueel de puntjes kunnen draaien, maar in ons geval is het niet nodig omdat we met de stofzuiger helemaal plat onder het bed kunnen.

Tijd en Kosten

Het monteren van de gehele set was binnen een half uur gedaan. Het meeste werk zat hem in het plaatsen van de tiewraps en ze inkorten.

Een set bedverlichting met bijbehorende onderdelen kost ongeveer 25-35 euro en is afhankelijk van het aantal zijden dat verlicht hoeft te worden. Deze is te koop bij diverse aanbieders en veelal hebben ze ’led’ in hun bedrijfsnaam.

De gebruikte lat was een oude plint, dus daar zaten geen kosten aan.

Gebruikte gereedschappen en materialen

  • Bedverlichting (set)
  • Lat
  • Tang
  • Tiewraps