Wat is balansventilatie?

Wat doet een balansventilatiesysteem?

Een balansventilatiesysteem voorziet de woning van verse lucht en zuigt vervuilde binnenlucht af. Tijdens dit proces blijft de aanvoer en afvoer in balans, oftewel er wordt net zoveel aangezogen als afgezogen. Door middel van druksensoren weet het apparaat hoeveel lucht er binnen komt en uit gaan. Bij een eventuele onbalans, bijvoorbeeld bij een drukverschil veroorzaakt door een vervuild filter, zal het apparaat de stromen reguleren.

Warmterugwinning

Naast de aanvoer en afvoer van lucht heeft een balansventilatie een andere belangrijke functie van warmterugwinning vaak afgekort tot WTW. Dit soort systemen wordt dan ook vaak een WTW-unit genoemd, vanwege deze functie. Ondanks dat deze term dus maar een gedeelte van het apparaat beschrijft, is het goed om te weten dat het dus eigenlijk een balansventilatiesysteem is MET warmteterugwinning. Wie op zoek is naar nieuwe filters voor het systeem, kan echter beter op “wtw filter” zoeken.

Foto van balansventilatiesysteem met inkomende en uitgaande luchtstromen en bijbehorende temperaturen.

De unit haalt koude lucht binnen (2 graden) en warmt deze met de binnenlucht van 16 op tot maar liefst 15 graden. De overgebleven lucht gaat de woning uit met 8 graden.

Zuivering lucht

De aanwezige filters in het systeem zijn voornamelijk gericht op het beschermen van de ventilatoren. Stof, insecten en andere grove deeltjes worden vastgehouden in de filters. Met een fijnstoffilter, vaak maximaal van type F7 kan ook fijnstof gedeeltelijk worden tegengehouden.

Wie nog een stap verder wil gaan kan achter het ventilatiesysteem een extra stukje luchtfiltratie toepassen. Meestal is dit in de vorm van een actieve of passieve filterbox. Een actieve filterbox is die bijvoorbeeld van Brink (Pure Induct) en werkt met ionisatie en een extra fijnstoffilter. Een passieve filterbox bestaat slechts uit een behuizing met filters.

Veelgestelde vragen

Hoeveel energie kost een balansventilatiesysteem?

Vaak is er het misverstand dat een ventilatiesysteem veel stroom gebrui. Sinds de komst van de ecodesign richtlijnen ERP (Energy Related Products) zijn de eisen rondom het stroomverbruik en rendement van ventilatiesystemen stevig aangescherpt. Een balansventilatiesysteem gebruikt vaak ergens tussen de 15-25 Watt. Tijdens de zeer actieve ventilatie (b.v. koken/douchen) op de hoogste stand kan dit oplopen tot 60-100 Watt.

Een balansventilatiesysteem kan tijdens stevige vorst wel wat meer verbruiken. Indien aanwezig kan de vorstbeveiliging de inkomende lucht voorverwarmen, zodat deze niet voor ijsvorming zorgt in het systeem zelf.

Kan in mijn woning ook balansventilatie?

Oudere woningen die natuurlijke ventilatie (type A) of mechanische ventilatie (type C) hebben, zijn vaak niet voorbereid op het aanbrengen van een balansventilatiesysteem. Dat komt door het ontbreken van benodigde ventilatiekanalen in de woning voor zowel aanvoer als afvoer. Echter bij een grotere renovatie is het vaak wel mogelijk om deze achteraf aan te brengen.

De kanalen kunnen vaak weggewerkt worden in een koof. Zelfs een bestaand schoorsteenkanaal kan soms goed hergebruikt worden om de kanalen voor aan- of afvoer in te verwerken, zeker over de verschillende verdiepingen heen. Dus het is sterk afhankelijk van de opbouw van de woning wat er mogelijk. Daar waar kanalen niet eenvoudig naar de bovengaande verdieping gebracht kunnen worden is soms een boring nodig. Als de aan- en afvoer niet via een schoorsteenkanaal kunnen, dan is er vaak een doorvoer nodig door de gevel of het dak.

Ben je handig en creatief? Lees dan hoe je zelf balansventilatie in een bestaande woning aanbrengt.

Wat kan ik doen tegen ongewenste geuren van buitenaf?

Veel klachten rondom ongewenste geuren gaan over etenslucht van buren, rook en houtstook. De beste manier om deze tegen te gaan is direct achter het balansventilatiesysteem door middel van een filterbox. Een andere optie is een luchtzuiveraar te plaatsen in de woning zelf. In dit geval is de lucht dan al wel in de woning en dient er meestal in meerdere verblijven gezuiverd te worden.

Wij hebben zelf een zeer goede ervaring met een filterbox tegen ongewenst geuren zoals houtstook. Daarbij moet wel vooraf worden opgemerkt dat de plaatsing sterk afhankelijk is van de aanwezige ruimte. Er zijn ook kleinere units beschikbaar.

Hoe werkt een balansventilatiesysteem?

Meer weten over balansventilatie? Dan is het zinvol om te leren hoe een balansventilatiesysteem werkt.