Minder kookluchten in huis met een plasmafilter

Nagenoeg woning die de kooklucht niet direct naar buiten afvoert heeft een zogeheten recirculatiekap. Goed om de warmte in huis te houden, maar vaak wel een extra uitdaging met kookluchten en bijbehorende geuroverlast. Wij stonden recentelijk voor een moeilijke keuze: een afvoer naar buiten of recirculatie?

Continu tocht door afzuigkap

Sinds wij balansventilatie in huis hebben is luchtdichtheid nog belangrijker geworden. Ieder spleetje zal (nog meer) tocht veroorzaken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat iedere doorvoer in de gevel een mogelijk luchtlek veroorzaakt. We hadden tijdens het kiezen van een gevelrooster extra gelet op een versie met terugslagklep en wat extra isolatie en demping.

Foto van binnenzijde buis waarop terugslagklep is te zien

Zelfs een terugslagklep van hogere kwaliteit is nooit helemaal luchtdicht

Op de foto is goed te zien dat deze vlinderklep toch nog een klein spleetje heeft. Dat is niet zo gek, want de twee delen moeten los van elkaar kunnen bewegen. Ze mogen ook niet teveel weerstand hebben, anders krijgt de afzuigkap het onnodig zwaar. Dat is ook de reden dat ik het plaatsen van een tweede terugslagklep, aan de zijde van de afzuigkap, liever niet had. Nog meer weerstand en uiteindelijk zal de buis voor de afzuiging alsnog kou naar binnen brengen. Kortom, afsluiten die boel.

Van afzuiging naar buiten richting recirculatie

Uiteindelijk hebben we dus gekozen voor recirculatie. Zo houden we in de winter meer warmte binnen en kunnen we de luchtdichtheid van ons huis weer wat verder vergroten. Ook hebben we in de winter de keuze om wat meer vocht te laten ontsnappen tijdens het koken, zeker op een koude dag waarop de relatieve luchtvochtigheid erg laag ligt in huis. Deze voordelen hebben wel een heel groot nadeel: meer geuren in huis en ze blijven langer hangen. Op zoek dus naar een oplossing!

Wat te doen tegen kookluchten in huis?

Er zijn een aantal maatregelen te nemen tegen kookluchten:

  • Centrale afzuiging tijdig aanzetten
  • Afzuigkap op juiste stand zetten tijdens het koken en bakken
  • Voldoende nalooptijd van de afzuigkap hanteren
  • Zoveel mogelijk de deksels op de pannen
  • Vetfilters regelmatig schoon maken
  • Koolstoffilters tijdig vervangen of regenereren (indien mogelijk)
  • Plaatsen van een plasmafilter

Al deze maatregelen helpen, maar de een beter dan de ander. Zo is het vervangen van koolstoffilters een erg effectieve manier, echter vaak werkt dat maar voor een tijdje. De afzuigkap en centrale ventilatie goed gebruiken is erg effectief, maar vergt de nodige discipline voor, tijdens en na het koken. Deze blogpost gaat over het plaatsen van een plasmafilter, dus die staat opzettelijk aan het einde van het lijstje. Als je namelijk nog steeds last hebt van geuren in huis na het koken, dan zou dit zomaar eens een mooie oplossing kunnen zijn.

Wat doet een plasmafilter?

Een plasmafilter is een combinatie van een relatief simpel apparaat en een filter. Door middel van een zogeheten ‘koude verbranding’ worden kleine deeltjes die vrijkomen bij het koken en bakken elektrisch geïoniseerd. Dit is een combinatie van een op plasma gebaseerde reactie en een oxidatieproces. Hierdoor veranderen de deeltjes en hebben geen bekende vorm meer zoals vast, vloeibaar of een gas. Deze nieuwe vorm (aggregatietoestand) noemen we plasma en derhalve de naam plasmafilter.

Foto van de binnenzijde van een plasmafilter

In deze foto zien we de binnenzijde. Het filter is goed zichtbaar evenals de de rode stroomdraad (zwarte is niet zichtbaar op foto). De lucht komt er aan deze open zijde in en gaat er via de zijkant weer uit (door het gaas en groene filter).

Weinig onderhoud nodig

Een groot voordeel van een plasmafilter is dat er geen vetresten aan het filter blijven hangen. Hierdoor blijft het filter zijn werking behouden. Koolstoffilters zijn een mooi voorbeeld van filters die wel snel achteruit gaan door de aanwezigheid van vetdeeltjes. Zij moeten dan ook regelmatig vervangen worden. Een plasmafilter kan bij gemiddeld gebruik wel 10 tot 15 jaar mee gaan. Ook bijzonder is dat het plasmafilter eigenlijk geen onderhoud nodig heeft.

Opgelet: nalooptijd!

Wel is er een belangrijk aandachtspunt en dat is dat de afzuigkap een tijdje door moeten blijven lopen. Tijdens het bakken en koken is het filter natuurlijk het meest actief. Het filter heeft echter ook een tijdje nodig om zichzelf weer te reinigen en dat is dus op het moment nadat er geen nieuwe deeltjes ontstaan, ofwel als je stopt met bakken en koken. Door de afzuigkap een tijdje door te laten lopen terwijl je zelf aan het eten bent, kan het filter zich reinigen. Sommige afzuigkappen hebben hier een automatische naloopstand voor.

Installatie van plasmafilter

Het plasmafilter is te monteren tegen de wand of bovenop de afzuigkap door middel van een koppelstuk. In ons geval hebben we van dit koppelstuk gebruik gemaakt, mede door de beperkte ruimte in het bestaande plafond. Bij een toekomstige renovatie van de keuken gaat er het een en ander op de schop inclusief het plafond.

Foto van een plasmafilter boven de afzuigkap

Helaas hebben we beperkte ruimte door het verlaagde plafond. Voor nu hebben we de bestaande opening groter gemaakt en gaan we dit verder afwerken.

Een belangrijk aandachtspunt is dat de montage wel goed gebeurt, zodat lucht niet kan ontsnappen (behalve door het filter zelf). In de eerste instantie hadden wij hem niet strak genoeg zitten in het koppelstuk en hierdoor maakt de afzuiging ook meer geluid.

Veelgestelde vragen

Welk plasmafilter heb je gekocht?

Na wat onderzoek zijn wij uitgekomen op een plasmafilter van het Nederlandse PlasmaMade. Het type is PlasmaMade GUC1214 en kan een luchtstroom van 1000m3/uur aan.

Hoe bevalt het plasmafilter?

Na meer dan een jaar gebruik zijn we nog steeds tevreden over het filter. Uiteraard ruik je altijd kookluchten tijdens het koken, maar dat heeft ook te maken met onze open keuken en matige afzuigkap. Bij een toekomstige renovatie van de keuken gaan we dit plasmafilter combineren met een afzuigkap met meer capaciteit. Het laten draaien van de afzuigkap tijdens het eten heeft ook een positieve bijdrage in het verminderen van de luchten. Dit haalt het grootste deel weg en geeft meteen het filter de kans om zichzelf weer te reinigen. De laatste is uiteraard belangrijk voor het correct (blijven) functioneren.