Minder kookluchten in huis met een plasmafilter

Nagenoeg woning die de kooklucht niet direct naar buiten afvoert heeft een zogeheten recirculatiekap. Goed om de warmte in huis te houden, maar vaak wel een extra uitdaging met kookluchten en bijbehorende geuroverlast. Wij stonden recentelijk voor een moeilijke keuze: een afvoer naar buiten of recirculatie? Continu tocht door afzuigkap Sinds wij balansventilatie in huis hebben is luchtdichtheid nog belangrijker geworden. Ieder spleetje zal (nog meer) tocht veroorzaken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat iedere doorvoer in de gevel een mogelijk luchtlek veroorzaakt.

Filterbox tegen geuroverlast zoals van houtstook

Het project: filterbox Heb je ook last van houtrook of gevoelige luchtwegen? Met deze blogpost wil ik onze ervaringen delen van een filterbox in combinatie met balansventilatie (met warmteterugwinning). Ook als je geen balansventilatie hebt kan dit artikel extra hulp bieden bij het wegnemen van ongewenste geuren. Doel: zuiveren van inkomende lucht (woning in) op geur en kleine deeltjes (fijnstof) Gebruikte ventilatie: balansventilatie met warmteterugwinning Disclaimer: deze blogpost is niet gesponsord, het genoemde bedrijf krijgt gratis reclame Status: nog actief Open acties Plaatsen druksensoren Project filterbox: ongewenste geuren en fijnstof verminderen

Welke ventilatiesystemen zijn er?

Er zijn in Nederland en België een aantal veelgebruikte ventilatiesystemen. Natuurlijke ventilatie (type A) Natuurlijke ventilatie door het gebruik van ramen en aanwezige naden en kieren valt voor ons eigenlijk al af. Dit is wat we nu hebben. Door meer te isoleren en het binnenklimaat te meten, zien we al snel dat dit geen langdurige oplossing is. De ongecontroleerde luchtstromen bieden niet voldoende verversing of zorgen er juist voor dat bepaalde ruimtes te koud zijn.

Alles over ventilatie

Ventilatie is een zeer breed onderwerp en verdient daarom deze introductiepagina. De belangrijkste onderwerpen worden hier samengebracht. Nut en noodzaak Ventilatie van de woning is cruciaal voor het behoud van een goed binnenklimaat en beschermt de woning tegen problemen zoals vocht en schimmels. Toch zijn er nog veel misverstanden over ventileren, dus een goede start is het begrijpen van de zin en onzin van ventileren en welke ventilatiesystemen er zijn.

Zelf balansventilatie (WTW) aanleggen in een bestaande woning

Project Doel: WTW-unit plaatsen voor balansventilatie in een bestaande woning Bouwjaar woning: 1990 Status: nog actief Open acties Maken dakdoorvoer voor afvoer condenswater Aansluiten kleppen voor zonering en regeling Verdelers toelichten Implementatie luchtmeting in kanalen Beschrijven verdunningsgraad lucht Koof maken Uitwerken van alle kosten Een tussentijds kijkje in het project om zelf een WTW-unit te plaatsen voor balansventilatie in een bestaande woning uit 1990. Introductie Sinds maart 2021 heeft onze woning balansventilatie met warmteterugwinning.

Hoe werkt een balansventilatiesysteem?

Balansventilatie Het het artikel wat is balansventilatie hebben we gekeken naar wat het is. Nu gaan we een stapje verder door te kijken naar de werking van het balansventilatiesysteem zelf. De werking van een balansventilatiesysteem Een ventilatiesysteem zet lucht in beweging en dat doet door middel van 1 of meerdere ventilatoren. In het geval van een balansventilatiesysteem is het gebruikelijk dat dit er twee zijn. De eerste is voor de aanvoer, de tweede voor de afvoer naar buiten.

Wat is balansventilatie?

Wat doet een balansventilatiesysteem? Een balansventilatiesysteem voorziet de woning van verse lucht en zuigt vervuilde binnenlucht af. Tijdens dit proces blijft de aanvoer en afvoer in balans, oftewel er wordt net zoveel aangezogen als afgezogen. Door middel van druksensoren weet het apparaat hoeveel lucht er binnen komt en uit gaan. Bij een eventuele onbalans, bijvoorbeeld bij een drukverschil veroorzaakt door een vervuild filter, zal het apparaat de stromen reguleren. Warmterugwinning Naast de aanvoer en afvoer van lucht heeft een balansventilatie een andere belangrijke functie van warmterugwinning vaak afgekort tot WTW.

Onderhoud van een balansventilatiesysteem

Wat voor onderhoud is er nodig? Regelmatig: voorzichtig reinigen van filters met bijvoorbeeld stofzuiger 1-4 keer per jaar: filters vervangen (afhankelijk van vervuiling) Jaarlijks: onderhoud op apparaat waaronder warmtewisselaar 1 keer per 5 jaar: reinigen kanalen Reinigen filters De meeste balansventilatiesystemen hebben een tweetal filters. Het eerste filter is om de inkomende buitenlucht te ontdoen grove deeltjes (stof, insecten). Het tweede filter zuivert de afgevoerde binnenlucht, zodat eventuele stof- en vetdeeltjes niet in de wisselaar komen.

Kookluchten: Een afvoer naar buiten of recirculatie?

Nagenoeg iedere woning heeft er 1: de afzuigkap, soms ook wel dampkap of wasemkap genoemd. Deze behuizing met meestal een ingebouwde motor helpt ons van kookluchten af. De veelvoorkomende vraag is alleen waar moeten die kookluchten heen? Direct naar buiten of met enige filters terug de woning in. In deze blogpost behandel ik de voordelen en zeker ook de nadelen van beide opties. Bijproducten van het koken en bakken Bij het proces van koken en bakken vinden er diverse natuurkundige en scheikundige principes plaats.

Zin en onzin van ventileren

In onze zoektocht naar een optimaal en comfortabel binnenklimaat hebben we een lange weg afgelegd, inclusief vergifting Ventileren is krachtig middel om zowel problemen op te lossen als te voorkomen. Helaas wordt de waarde flink onderschat en valt er veel te leren van een goede luchthuishouding. Daarom een overzicht van de zin en onzin van ventileren. Laten we eerst eens met een paar misverstanden beginnen: Misverstand: luchten = ventileren Sommige mensen, ook in ons kennissenkring, zetten graag hun ramen open om te ventileren.