Onderhoud in oktober

In deze maandelijkse reeks bekijken we het onderhoud in en rondom het huis. In oktober gaat langzaam aan de verwarming aan, zeker als het flink afkoelt gedurende de nacht. Sommige klussen kunnen nog steeds prima buiten gedaan worden, maar we verleggen langzaam aan de klussen naar binnen.

Onderhoud aan het huis

Verwarming controleren

Aan het begin van deze maand hebben de CV-ketel en warmtepomp vermoedelijk nog niet veel uren gedraaid voor de verwarming van de woning. Wellicht een mooi moment om de boel even een keer kort warm te stoken, om te zien of alles werkt. Zo niet, dan is er hopelijk nog snel een plaatsje beschikbaar bij de monteur voordat het stookseizoen begint.

Radiatoren schoonmaken

Als binnenkort de verwarming weer aan gaat, is dit ook het moment om de radiatoren schoon te maken. Ga met een vochtige doek (niet te nat!) langs de buitenkant van de radiatoren. Voor de binnenzijde is er een radiatorborstel waarmee tussen de lamellen geborsteld kan worden. Tip: hou een stofzuiger erbij, want bij iedere omhooggaande beweging zal er fijn stof mee komen.

Warmtelekken controleren

Met koudere nachten gaan ook de verschillen in temperatuur toenemen tussen binnen en buiten. Een mooi moment om kieren op te sporen aan de hand van een warmtebeeldcamera, kaarsjes of letterlijk even te voelen langs de kozijnen.

Tuin

Bloembollen planten

In oktober kunnen ook bloembollen worden geplaatst. Deze vroege bloemen helpen de natuur een handje in de koudere maanden van het jaar. Let wel op bestrijdingsmiddelen. Het is natuurlijk erg dubbel om vroeg voedsel aan te bieden waar de betreffende insecten vervolgens dood aan gaan. Koop daarom alleen biologische bloembollen.

Feedback voor onderhoud in oktober?

Heb je andere suggesties? Feedback is erg welkom via de pagina contact!