Minder troep in de dakgoot

Het belang van een schone dakgoot

De dakgoot van een woning is wellicht een saai element en we staan er niet vaak bij stil. Toch kan een verstopte of vervuilde dakgoot serieuze lekkages en een natte gevel veroorzaken. Regelmatig onderhoud is dus noodzakelijk. Hoe regelmatig is vooral afhankelijk van de omgeving en met name de aanwezigheid van bomen.

Dakgootegel

Voor onze goot hebben wij sinds vorig jaar een zogeheten dakgootegel. Dit is een spiraal met een lengte van 1 meter met daaraan allemaal uitsteeksels die grote resten tegenhoudt. Afhankelijk van wat het is kan het dan weer uit de goot geblazen worden of eenvoudig verwijderd.

Foto van een dakgootegel

De dakgootegel in ruste.

Door de dakgootegel ligt er aanzienlijk minder troep in de goot zelf, dat zich voorheen ophoopte tot een zwarte stinkende brei. Dat laatste komt ook omdat wij een goot hebben die is verwerkt in dakbeschot en er altijd een rand met water in blijft staan. Voor woningen met een ronde goot zal hij nog beter werken, omdat hij door de vorm tot onderaan sluit.

Voordelen van dakgootegel

Naast dat er minder troep ligt in de dakgoot, hebben we een ander groot voordeel ontdekt. Het heeft niks te maken met vuil, maar vooral met het stromingsgeluid van de regen. De egel vermindert het geluid aanzienlijk en bij een stevige regenbui worden we niet meer wakker. Kortom, de egels helpen ook met onze nachtrust!