Onderhoud van de warmtepompdroger

Warmtepompdroger

Een droger staat bekend om een energieslurpend apparaat. Ondanks dat het voor de energierekening beter is om was op een wasrek te drogen, is dit niet altijd mogelijk. Wie veelvuldig een droger gebruikt is gebaat bij een moderne droger, ofwel de warmtepompdroger. In deze blogpost deel ik wat tips om het apparaat zo efficiënt mogelijk te laten werken.

Gebruik je nog steeds een condensdroger en regelmatig? Weet dan dat deze vaak al een factor 2 of hoger aan energie verbruikt.

Het gebruik

Voordat we naar het onderhoud kijken van de wasdroger, laten we eerst eens kijken naar goed gebruik van het apparaat.

Volle lading, maar niet te vol

Als het apparaat toch moet draaien, vul hem dan goed. Heb je slechts een paar kledingstukken, dan is ophangen over een rek een stuk zuniger. Vul de trommel van de wasdroger goed, maar ook niet overvol. Op die manier kan de was niet goed ronddraaien en drogen.

Wasdrogerbollen

Een hulpmiddel om de natte was ’luchtig’ te houden zijn wasdrogerbollen. Deze bollen schudden continu de was op, zodat vocht en de warme lucht goed in contact met elkaar kunnen blijven de de was sneller droogt.

Foto van wasdroger met daarin wasdrogerbollen

De wasdrogerbollen liggen altijd klaar voor hun volgende draai

Een aanrader is wasdrogerbollen van wol te gebruiken. Deze blijven vormvast, gaan lang mee en veroorzaken geen schade aan de trommel en was.

Een alternatief op wasdrogerbollen is een oude schone handdoek toe te voegen. Deze helpt met het opnemen van het aanwezige vocht en egaler af te geven.

Onderhoud

Brandgevaar

Bijna alle apparaten die verwarmen hebben een risico om brand te veroorzaken. De wasdroger is daar helaas ook een goed voorbeeld van. Gelukkig gebruikt de moderne warmtepompdroger lagere temperaturen om de was te drogen dan een condensdroger. Hiermee is het gevaar al een stukje lager. Desalniettemin blijft het aanwezig, zeker met achterstallig onderhoud.

Efficiëntie

Een andere reden om een apparaat goed te onderhouden is dat deze hierdoor doelmatiger blijft werken. Door vervuiling (stof, kalk, zand) gaan de meeste apparaten er zeker niet beter op werken. Goed onderhoud heeft als voordeel dat op de korte termijn het apparaat beter en energiezuiniger blijft werken. Op de lange termijn kan het zomaar enkele jaren schelen op de levensduur. Want vroeg of laat begeven onderdelen het, zeker als ze stevig vervuild zijn.

Filters reinigen

Wasdrogers hebben meerdere filters om de losse stofdeeltjes af te vangen die vrij komen bij het ronddraaien van de was. De eerste verdedigingslinie bestaat uit pluizenfilters. Deze grove filters zorgen ervoor dat de grootste deeltjes afgevangen worden en eenvoudig na de droogbeurt verwijderd kunnen worden. Het pluizenfilter bevat meestal een dun laag stofdeeltjes, vaak met pluisjes of haren. Zeker nieuwe kleding of beddengoed kan het filter de eerste keren een flinke laag bezorgen.

Fijnstoffilter of sokkelfilter

Vaak heeft een moderne droger ook nog een extra fijn filter die aanwezig is na het pluizenfilter. Dit filter zorgt ervoor dat ook de kleinste stofdeeltjes (fijnstof) niet in het apparaat zelf terecht komen, zoals bij de condensatiepomp en de condensor.

Om beter te begrijpen waarom het zo belangrijk is dat de filters goed schoon blijven is het handig om te begrijpen hoe de droger werkt. De condensatiepomp in de wasdroger maakt het aanwezige koelmiddel vloeibaar en hierbij komt warmte vrij. Deze warmte kunnen we gebruiken als warme lucht in de trommel en droogt de was. De vochtige lucht die van de kleding komt wordt gekoeld en hierdoor onstaat condenstatie. Deze condensatie komt in de condensbak en resterende droge lucht gaat weer naar de trommel.

Foto van een vervuild en schoon filter in wasdroger

Het bovenste filter is na enkele droogbeurten, onder is een gereinigd filter

Wij hebben zoals op de foto is te zien twee filters. Iedere week wisselen we de filters, waarbij het aanwezige filter wordt gereinigd en het schone filter wordt geplaatst. Op deze manier komt er zo min mogelijk fijnstof in de droger en hebben we altijd een reservefilter paraat mocht er iets mee gebeuren.

Waterreservoir legen

Na iedere beurt dient het reservoir met het afgevangen water leeggemaakt te worden. Indien mogelijk is het natuurlijk nog gemakkelijker om de wasdroger aan te sluiten op een afvoer. Dat scheelt werk en een handeling die niet meer vergeten kan worden.

Koelribben schoonmaken

Bij een warmtepompdroger zit er zoals de naam al zegt een kleine warmtepomp in. Daarom zit er een blok met koelribben in, vaak direct achter het sokkelfilter. Door het filter goed schoon te houden, zal er minder vervuiling op de koelribben ontstaan. Echter helemaal is het niet te voorkomen.

Foto van koelribben van een warmtepompdroger

Ook de koelribben zullen na een tijd langzaam vervuild raken.

Voor het reinigen van de koelribben kan een zachte borstel gebruikt worden. Pas op met je handen en reinig het geheel met beleid.

Foto van borsteltje om de koelribben van de warmtepompdroger te reinigen

Met flexibele kunstof haren is dit borsteltje ideaal om relatief diep tussen de koelribben te komen, maar gelijktijdig ook flexibel genoeg om ze niet te beschadigen.

Aanvullende tip is om na het reinigen alles zoveel mogelijk weg te zuigen. Met een kleine blazer (b.v. spuitbus met perslucht of accu-aangedreven blazer) kan voorzichtig het resterende losse vuil weg geblazen worden. Om alles wat vrij komt meteen weg te zuigen kan het handig zijn om de borstel van de stofzuiger zo dicht mogelijk op de koelribben te leggen en dan pas met de blazer rustig te blazen.

Condensor reinigen

Afhankelijk van het model wasdroger kan het mogelijk zijn dat de condensor verwijderd kan worden voor schoonmaak. Bij veel warmtepompdrogers zit hij echter vast.

Vragen of suggesties?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of suggesties? Ik hoor het graag! Neem contact op en laat het weten.