Onderhoudsklussen in de kruipruimte

De kruipruimte is meestal niet de schoonste plek van het huis. Toch is het goed om deze een paar keer per jaar te bezoeken en onderhoud te doen. Denk aan het optimaliseren van de ventilatie en het controleren op lekkages. Intussen heb ik vele uurtjes onder de grond doorgebracht in onze woning en daarom wat tips beschreven.

Relevante projecten:

Eerste keer in kruipruimte

  • Trek de juiste kleding aan (overall of oude broek, kniebeschermers, mondkapje)
  • Neem papier en een potloodje mee voor aantekeningen.
  • Leg hulpmiddelen klaar: stukken plastic, emmers, handveger, handhark
  • Zorg voor voldoende licht, een hoofdlamp eventueel aangevuld met een goede felle lamp
  • Neem een opgeladen mobiele telefoon mee

Veiligheid voorop

De kruipruimte kan vol liggen met scherpe stukken afval. Ook kan radongas aanwezig zijn evenals schimmels en mogelijk zelfs ongedierte. Op YouTube is zelfs een filmpje te zien van een Nederlandse woning met krabben in de kruipruimte. Kortom, trek de juiste kleding aan voor de klus. Kniebeschermers helpen tegen eventuele scherpe stukken, maar gelijktijdig maken het kruipen wel iets moeilijker. Een mondkapje helpt tegen het inademen van fijne deeltjes, maar is uiteraard weer warmer. Neem de eerste keer geen risico.

Nuttige hulpmiddelen

De eerste paar keren in de kruipruimte leverde mij natte knieën op en een kapotte broek. Daarom zou ik iedereen aanraden die de kruipruimte in gaat om stukken plastic mee te nemen, zo blijven je knieën droog. Leg meteen een baan neer als je verwacht dat je er vaker overheen gaat kruipen, zoals voor een klus of toekomstig onderhoud. Aanvullend is het handig om een handveger mee te nemen om spinnenrag te verwijderen. Een handhark helpt om een pad te maken en grove stukken vuil die net onder het zand liggen gemakkelijk aan de kant te schuiven.

Het belang van goede ventilatie van de kruipruimte

Een ander punt is de ventilatie in de kruipruimte. Meestal is dit vanaf buitenaf te zien door de aanwezigheid van zwarte roosters. Maak deze vanaf de buitenkant regelmatig schoon. Zeker als je van plan bent om de kruipruimte in te gaan. Voel vanuit de kruipruimte zelf of de ventilatiepunten voldoende tocht hebben. Wellicht is het daarom ook verstandig om pas de kruipruimte in te gaan als er voldoende wind staat. Op die manier is de ventilatie beter als je de krupruimte voor de eerste keer bezoekt.

Tip: pak een compressor en blaas de roosters een keer goed door vanaf de buitenkant. Een goede eerste klus in de kruipruimte is de ventilatiepunten vanaf de binnenkant schoon maken. Dat kan met een stukje gebogen draad (b.v. elektra) waarmee je in de koker gaat en ze schoon ’trekt'.

Leer je kruipruimte kennen

Iedere kruipruimte is anders en gelijktijdig ook weer heel vergelijkbaar. Zo zal de indeling erg afhankelijk zijn van het huis, maar de meeste leidingen komen bij nagenoeg iedere woning voor. Denk aan afvoer (riool), eventuele gasleiding, buizen voor hoofdaansluiting van elektra, radiatorbuizen en soms wat kabels (netwerk, elektra stroomgroep, thermostaat).

Tip: Neem papier en een potloodje mee, evenals meetlint. Maak een ruwe schets van iedere leiding, buis en ventilatiepunt. Een digitale afstandsmeter maakt het opmeten kinderlijk eenvoudig.

Tips voor het prettiger werken in de kruipruimte

Natte of vochtige kruipruimte

Onze kruipruimte was voorheen vochtig in de periodes dat het had geregend. Na het plaatsen van bodemfolie is vochtigheid nu geen probleem meer. Prettige bijkomstigheid is dat door de bodemfolie het navigeren nu met nette kleding kan.

Tip: Leg stroken plastic neer in de banen waar je kruipte. Zo heb je niet iedere keer een natte broek of overall.

Rotzooi in de kruipruimte

Als je kruipruimte vergelijk is met die van ons, dan zul je er van alles aantreffen. Van bierdopjes tot aan stukken piepschuim en rottend hout.

Tip: Leg alvast een paar emmers beneden bij de ingang, neem er eentje mee. Grove stukken (kiezel, hout, etc.) kun je dan meteen mee terug nemen. Als je teveel zooi hebt liggen, leg het aan de zijkant, zodat je vrij door het midden kan kruipen.

Wat te controleren in de kruipruimte?

  • Kijk of je eventuele lekkages ziet, bruine strepen op leidingen of natte plekken onder een afvoer
  • Kijk of alle leidingen zijn gebeugeld. Zo niet, schrijf ze dan meteen even op als toekomstige klus
  • Lopen er radiatorleidingen? Kijk dan of ze correct zijn voorzien van buisisolatie die goed aan sluit.
  • Let ook op roestvorming en schimmel tegen muren, het plafond en op of onder leidingen.