Interview met Bart Fugers over luchtdichtheid en kierdichting

Introductie

Om meer te leren te komen over het nut van luchtdichtheid en kierdichting heb ik deze keer een interview met verduurzamer Bart Fugers. Ik heb hem recentelijk leren kennen via mijn blog. Na een fijn telefonisch gesprek en de vraag of hij open stond voor een interview, is dit het resultaat.

Foto van Bart Fugers aan het werk met een blowerdoortest

Bart hard aan het werk met een blowerdoortest

Wat doe je als dagelijks werk qua verduurzaming en wat is je drijfveer om dit te doen?

Ik ben als woningverduurzamer bezig met het opzetten van energieklusdiensten voor mensen in energiearmoede voor verschillende gemeente en help particulier woningeigenaren de eigen woning logisch te verduurzamen. Mijn drijfveer is dat ik heel graag iets bijdraag aan een betere wereld. Verder vind ik techniek en creatieve oplossingen bedenken het leukste wat er is, dus het is een feest als ik een woningeigenaar kan helpen met het verduurzamen van de woning.

Welke zaken richt je je vooral op qua verduurzaming?

Ik kijk naar het integrale plan om een woning volledig te verduurzamen in logische stappen en het onderwerp wat ik het meeste aandacht geef is kierendichting en de nieuwe ventilatiestrategie. Door middel van een zogenaamde blowerdoortest kan ik voor een woning de kieren en de algehele luchtdichtheid van de woning in beeld brengen. Deze aanpakken en een efficiënte ventilatiestrategie bepalen zorgt in oudere woningen vaak voor een grotere besparing dan de mogelijke isolatiestappen.

Wat is de grootste uitdaging in het werk?

Dat is de beschikbaarheid van materialen en mensen om de verduurzamingsplannen uit te voeren.

Luchtdichtheid

Wat is luchtdichtheid en hoe past dit bij een woning?

De luchtdichtheid van een woning wordt bepaald door de hoeveelheid kieren en de luchtdichtheid van de constructie. Kieren en naden kun je vaak vinden in de dakcontructie vooral waar het dak de muur aanraakt, bij kozijen, ramen, deuren, dakvoorvoer en de meterkast. De luchtdichtheid van de constructie wordt bepaald door het wel/niet gebruik van luchtdichte folies in de isolatie. We zijn door de jaren heen steeds luchtdichter gaan bouwen. Woningen voor 1975 zijn gebouwd zonder ventilatiesysteem en krijgen frisse schone lucht door natuurlijke ventilatie (bewuste kieren en nader in de constructie). Groot nadeel van natuurlijke ventilatie is dat het ongecontoleerd is en soms veel te weinig is maar soms (als het bijvoorbeeld hard waait) veel te veel is. Dat is op een koude winterdag natuurlijk zonde, want dan waait de net opgewarmde lucht letterlijk je huis uit.

Is luchtdichtheid echt zo belangrijk?

Ja, het is in de verduurzamingsopgave voor oudere woningen een minimaal even groot onderwerp als isoleren. En de luchtdichtheid aanpakken gaat altijd gepaard met een nieuwe ventilatiestrategie. Je kan een woning niet aanpakken zonder een nieuwe ventilatiestrategie. De stap die je zet is van ongecontroleerde ventilatie naar gecontroleerde ventilatie. Deze combinatie (kierdichten en slim ventileren) zorgt voor energie-besparing en een gezond huis.

Wat is belangrijker: isolatie of luchtdichtheid?

Het zijn allebei essentiële stappen om de woning te verduurzamen. Wat ik wel merk dat dat het onderwerp luchtdichtheid vaak erg wordt onderschat of zelfs vergeten.

Waarmee test jij luchtdichtheid voor de mensen die je bezoekt?

Ik gebruik zelf de Retrotec Blower Door Model 5000. Ik kan hiermee een onderdruk en overdruk creëren tot wel 80Pascal. Ik doe de test meestal op 50Pascal wat je kan vergelijken met een windkracht 5. Ik kan dan meten hoeveel luchtwisselingen er plaats vinden bij windkracht 5 met de aanwezige kieren. Daarmee weet ik ook hoeveel warmte er verloren raakt op de koude dagen in het jaar. Vervolgens kan ik de gevonden kieren afplakken en in beeld brengen hoeveel er te winnen valt in de woning met kierendichting.

Kunnen lezers zonder deze gereedschappen dit ook zelf testen?

Ja, kieren opsporen kan je zelf doen op een dag als het buiten hard waait en het lekker koud is buiten. De tochtplekken zijn dan makkelijker te vinden dan in de zomer. Je kunt dat doen door met je hand, rookpen en draadje door je huis heen te gaan en te ervaren waar de tochtplekken in de woning zitten.

Ventilatie

Een potdicht huis, is dat eigenlijk wel gezond?

Nee. Voor zowel kierendichten als isoleren moet je altijd eerst de ventilatie op orde hebben. Voor zowel de luchtkwaliteit als voor het juiste vochtgehalte in huis. Los van de ventilatieoplossing is het raadzaam om in isolatie stappen bewust te zijn van dampopen materialen. Dat zijn materialen die wel vocht kunnen doorlaten maar wel je huisluchtdicht maken zodat de wind de warme lucht je huis niet uit kan blazen.

Wat zijn de grootste uitdagingen qua ventilatie die jij ziet?

In oudere woningen zijn er nog geen kanalen die nodig zijn voor een ventilatiesysteem. Dat betekent dat de installatie van een centraal ventilatiesysteem een groot project is in een woning.

Wat zou je lezers mee willen geven wat betreft ventilatie?

Ga je renoveren of verbouwen in je huis pak altijd gelijk je ventilatiesysteem aan (als dat nog niet gedaan is). Het liefst een systeem met warmteterugwinning.

Meer weten?

Heb je vragen aan Bart naar aanleiding van dit interview? Hij is bereikbaar via de website van zijn bedrijf Verduurzaam Mijn Woning. Heb je een goede suggestie voor iemand die wij kunnen interviewen of vragen, laat het dan weten via de Contact-pagina.