Waarom we nu pas zonnepanelen hebben

Lang wachten…

We hebben een redelijk milde winter en de gasvoorraden lijken nog goed gevuld te zijn in Europa. Toch blijven de energieprijzen nog aardig hoog. We zullen eenmaal op een schonere manier onze energie moeten gaan produceren en deze omschakeling kost even wat pijn. Aan het onderwerp kernenergie waag ik me maar even niet, want ik zie zowel voor- als nadelen. Waar we zelf meer invloed op hebben is ons eigen verbruik. Op deze blog zijn er al diverse posts over het besparen, maar nog geen over de opwek. Dat verandert nu, aangezien we sinds vandaag zonnepanelen hebben!

Waarom nu pas zonnepanelen?

We wonen inmiddels 2,5 jaar in deze woning en wisten op dag 1 al dat we graag zonnepanelen op het dak wilde hebben. Helaas zat er nog wat voorwerk aan de woning, waaronder enkele lekkages en onderhoud. Om een idee te geven zal ik wat zaken delen die we hebben aangepakt gerelateerd aan het dak. Het laat (hopelijk) goed zien waarom een kritische blik op het dak geen kwaad kan.

Lekkende dakgoot

Allereerst de goot. Deze is 30 jaar oud en heeft overduidelijk wat geleden. De schoorsteenveger die we in 2020 hadden ingehuurd heeft destijds al een hoek van de goot gerepareerd met plaklood. Tevens waren er meerdere scheuren zichtbaar, die ik zelf met vloeibaar rubber heb gedicht. Voor nu is dat prima, maar op termijn dient deze goot dus vervangen te worden. Het is alleen nog even uitzoeken of we weer met lood willen werken of dat er andere opties zijn die meer thuispassen in “dat kunnen we waarschijnlijk zelf wel”.

Kapotte dakpan

Dan was er een dakpan bij het dakraam bij de badkamer waarvan een hoek vanaf was. Het dakraam zelf had ook zijn beste tijd gehad, dus moest ook eerst een upgrade krijgen. Het mag duidelijk zijn dat dit niet een snelle klus is, maar dat het een stuk gemakkelijker werken is als er omheen geen zonnepanelen liggen en je alle ruimte hebt.

Dakpannen met ventilatieroosters

Op het beoogde dakvlak hadden we twee dakpannen met ventilatieroosters. Een pijp of ventilatierooster kan zomaar betekenen dat er minder zonnepanelen kwijt kunnen of dat het geheel niet mooi volgelegd kan worden. Hierbij heb ik niet over dakpanelen met een klein bolletje. Deze zijn voornamelijk om over- en onderdruk weg te nemen. Zo krijgt de wind geen kans om een half dakvlak eraf te trekken. In ons geval waren het ventilatieroosters van een centimeter of 10 hoog. Deze werden voorheen gebruikt voor de ventilatie van de badkamer. Doordat we de mechanische ventilatie op de badkamer hebben vervangen voor balansventilatie in het gehele huis, konden deze dus ook uitgefaseerd worden.

Mysterie van het riool

Onze standleiding van de riolering loopt niet helemaal door naar de zolder. Dit verticale stuk riolering zit bij ons in de meterkast en zorgt ervoor dat afvalwater van de badkamer weggevoerd kan worden. Om dat mogelijk te maken moet de standleiding belucht worden of het deel op het hoogste punt. De bouwtekening liet mooi zien waar hij zat, maar bij een eerdere controle konden we het niet vinden. Met een beetje toeval hadden we ook een lekkage in de badkamer, dus heb ik destijds besloten om meteen ook maar eens dat stukje leiding op te sporen waar de beluchting en ontluchting plaatsvindt.

We hebben enkele maanden geleden een deel van de riolering op de badkamer aangepast en meteen een vernauwing weggehaald. Schijnbaar vond de loodgieter dit wel een goed idee toen bij de vorige bewoners in 2016 de badkamer onder handen was genomen. Dezelfde loodgieter was ook de veroorzaker van een lek, doordat een kapot Y-stuk toen niet vervangen is maar opgevuld met een propje papier. Vloer dichtgesmeerd en tegels verlijmd en “weg” is het probleem. Niet dus… Om dus ook de beluchting goed te maken, was het nodig om een deel van bovenaf te doen. Zo konden we er goed bij en het uit 1 geheel maken. Dat was maar goed ook, want ook op het verticale deel van dit stuk zat een lek. Dezelfde loodgieter had geen verloop gebruikt om 40mm buis met de bestaande 50mm te verbinden. In plaats daarvan half aan elkaar gekit. Kit is voor veel openingen een oplossing, maar niet voor riolering.

Alles gerepareerd, tijd voor zonnepanelen

Na het repareren van bovenstaande zaken konden we zonnepanelen bestellen. Juist in die tijd waren de energieprijzen door het dak gegaan en de kosten van materialen en arbeid flink omhoog. De wachttijd was inmiddels al opgelopen tot een half jaar. Met sommige dingen in het leven is geduld nodig en dat was hier dus ook. Overstappen naar een andere partij was geen optie voor ons. We hadden een partij gekozen die we hoog hadden zitten en voor kwaliteit gaat. De selectie van een andere leverancier had anders ook weer extra tijd gekost en misschien zonder enige winst (in tijd en geld). Er zat niks anders op dan wachten.

Het wachten heeft overigens nog wel een extra klusje opgeleverd. In december was het een week goed koud en toen zag ik op 1 deel van het dak dat er geen ijsvorming meer was. Dat was het deel waar de riolering onder het dak uitkomt en dus relatief warme lucht t.o.v. de buitentemperatuur. Dat laat ook mooi zien dat het erg goed is om op een hele koude dag een keer om je huis heen te lopen. We wisten al dat door de beluchting er wat condens onder de dakpannen kon komen, aangezien 1 van de panlatten slechter was. Deze hebben we destijds al vervangen. Met deze aanvullende kennis hebben we tijdig de nieuwe panlat nog dubbel in de grondverf kunnen zetten. Eventuele condens kan zo geen grip meer krijgen op het hout.

Tip: Tref voorbereidingen

Ben je dus ook van plan om zonnepanelen te leggen, controleer dan eerst goed het dak. Test op lekkages en voer groot onderhoud uit. Controleer de dakpannen en zorg er ook voor dat er een aantal reserve dakpannen zijn.