Onze televisie klikt aan maar het scherm blijft zwart
Niks is wat het lijkt?
Sinds een tijdje hebben we een nieuwe televisie. Onze vorige was van Philips en had een glazen plaat aan de voorzijde die steeds waziger werd (achterkant glasplaat). Hij had een jaar of 10 dienst gedaan en 1 ding was zeker: nooit meer een Philips. Er zijn enkele redenen voor, maar die voor deze blogpost wat minder relevant. Terug naar de nieuwe televisie…
De nieuwe televisie is van Sony en is een OLED. Het is een prima apparaat, zeker voor ons doel. We kijken gemiddeld een paar uurtjes per dag, dus een scherp beeld is al een flinke upgrade ten opzichte van de vorige televisie. Kortom we zijn tevreden. Er was alleen wel een puntje dat we niet konden verklaren: af en toe horen we hem aanklikken maar blijft het scherm zwart.
Klikkend geluid, beeld zwart
De klik die de tv geeft vindt normaliter plaats bij het in- en uitschakelen. Het is dus vreemd dat dit geluid wel hoorbaar is terwijl er niks aan het scherm is te zien. Aangezien we geen idee hadden en het maar af en toe hoorbaar was, lieten we voor wat het is. Afgelopen week leerde ik bij toeval wat het is, dus vandaar deze blogpost.
Datgene wat wij (niet) zagen en hoorden was een speciaal programma van de televisie zelf om het beeld te beschermen. Wij zagen het ongeveer 4 uur nadat de televisie was uitgeschakeld. Doordeweeks viel het ons simpelweg niet op, omdat het gedurende de nacht gebeurde. Echter in het weekend keek ons zoontje na de lunch een paar korte filmpjes. Rond een uur of half 6 vernamen we weer het geluid, precies 4 uur nadat de televisie was uitgeschakeld.
Ik heb teruggekeken via onze tussenstekker en zag dit als verbruik.
Ook de routine voor de beeldverversing is zichtbaar.
Schermverversing
Oudere televisies stonden bekend om het ‘inbranden’ van het beeld. Bij bepaalde zenders staat er continu een logo in het beeld en bij voldoende draaiuren blijft het logo dan zichtbaar. Vroeger keek ik zelf veel Discovery Channel en de tv van mijn ouders heeft daar ook blijvend letsel aan overgehouden :-)
Moderne OLED-televisies hebben veel minder last van het effect van inbranden. Het is echter niet helemaal weg, dus hebben fabrikanten een paar trucs bedacht om dit tegen te gaan. Het is een soort van verversing van de pixels.
Opletten met stekkerdozen stroomloos maken
Nu met steeds meer aandacht voor het besparen van stroom, is het dus goed om te weten dat het stroomloos maken van een televisie nadelig kan zijn. Beter is dus om de standby-functie te gebruiken van de tv. In ons geval geeft de tussenstekker slechts een sluipverbruik van 0.3 watt aan.
Scherm ingebrand?
Heb je deze blogpost toevallig gevonden omdat je scherm al is ingebrand en wil je weten of er iets aan is te doen? Soms wel! Hier zijn de betreffende functies voor een aantal gangbare merken, vaak te vinden via de instellingen.
- LG: Pixel Refresher
- Panasonic: Schermonderhoud
- Philips: Restbeelden verwijderen
- Sony: Panel Refresh