Tips om gas te besparen

Introductie

In 2021 is door een combinatie van factoren de gasprijs door het spreekwoordelijke dak gegaan. Een kubieke meter gas kan al snel een Euro duurder zijn dan in het begin van het jaar. Ook de prijs van elektriciteit is stevig omhoog gegaan. Kortom, de jaarafrekening gaat een stuk hoger uitvallen dan normaal. Tijd voor actie! Met deze tips deel ik diverse klustips die wij rondom het huis hebben gedaan om gas te besparen, maar ook vooral om meer comfort te krijgen. Het einddoel is om een comfortabele woning te hebben die over een tijdje verwarmd kan worden door een warmtepomp.

Goed om te weten: sommige tips zullen snel en eenvoudig te realiseren zijn. Een aantal zullen lastiger te implementeren zijn, zeker als ze tijd en/of geld kosten. Ik besef me dat iedereen een ander budget heeft, dus laat sommige klussen gerust achterwege op dit moment als ze nog niet haalbaar zijn. Met budget bedoel ik niet alleen financieel, maar ook de tijd van implementatie.

De hoeveelheid gasbesparing heb ik niet opgenomen in dit artikel omdat het simpelweg afhankelijk is van diverse factoren.

Bespaartips voor een laag budget

Jezelf isoleren

Comfortabele kleding

Goede kleding helpt enorm om jezelf warm te houden. Kies waar mogelijk voor natuurlijke producten. Dus liever katoen en wol, dan syntetische stoffen. Naast een lekkere warme trui helpt het dragen van pantoffels of sloffen. Zelf loop ik graag op de pantoffels van Giesswein (Woolpops). Gemaakt van wol met een zool van natuurlijk rubber. Een groot voordeel is dat je voeten warm blijven zonder dat ze gaan stinken.

Dekentje

Veel mensen zitten in de avonduren lekker op de bank. Aangezien je geen echte lichamelijke inspanning doet, krijg je het al snel wat kouder. Naast die comfortabele warme trui is een dekentje ook een aanrader. Ook hier zou ik aanraden om te gaan voor natuurlijke materialen. Vaak ademen ze beter en zijn ze minder statisch. Zeker in de winter als de luchtvochtigheid laag ligt kan zo’n “knetterdeken” vervelend zijn.

Kruik

Naast het dekentje is ook een kruik een mooie manier om sneller warm te worden en te blijven. Naast de ouderwetse ronde kruiken zijn er ook platte kruiken beschikbaar, die je bijvoorbeeld met een handdoek op de bank (achter je rug) of in bed kan leggen. Let wel op de veiligheid en zorg ervoor dat de dop goed vast zit.

Aanpassing in gedrag

Graadje omlaag, slimmer thermostaatprogramma

Een andere inkopper is je thermostaat een graadje lager zetten. Iedere graad hoger kost eenmaal (veel) meer energie en zeker om hem daar op te houden. Uiteraard kun je bij de meeste moderne thermostaten ook een programma invoeren. Hier valt misschien ook nog winst te behalen, zoals het programma eerder op de avond te laten eindigen. De warmte in je woning blijft vaak toch nog wel een tijdje hangen.

Bereiding voedsel

Eten moeten we allemaal, dus ook op dit vlak valt te besparen:

  • Kook eenpansmaaltijden
  • Eet samen met buren, vrienden, familie
  • Deksel zoveel mogelijk op de pan, tenzij dit vanwege het gerecht of bereiding niet mag (onze inductie heeft kookstand waarbij dit niet mag i.v.m. overkoken)
  • Eitje koken: nadat water kookt, gas uit
  • Hergebruik het kookvocht (b.v. in kruik)
  • Gebruik een hooikist voor gerechten die langzaam kunnen garen (stamppot), helpt ook met langer warm houden van voedsel
  • Kook aardappels en groente in dezelfde pan, als dat niet uitmaakt voor het gerecht, bijvoorbeeld wortelpuree

Pas je douche-routine aan

Veel mensen douchen als volgt: kraan aan, uitkleden, onder douche gaan staan, haren inzepen, uitspoelen, douchegel op washandje, inzepen, afspoelen, genieten van de warmte. Een prima methode, maar het verbruikt veel (verwarmd) water. Een methode om hier stevig te besparen is door alleen de kraan aan te zetten om je haren eerst te bevochtigen. Zet daarna de kraan uit en zeep je haren in met shampoo. Daarna de kraan weer aan om uit te spoelen en de rest van je lichaam te bevochtigen. Kraan weer uit, inzepen, kraan aan en afspoelen. Op deze manier wordt de routine een stuk korter en heb je ook minder uitdroging van de huid. Naast de zeep is het ook warm water dat je huid uitdroogt door haar natuurlijke beschermlaag weg te spoelen. Naast het korter douchen, is ook het douchen op lagere temperaturen beter. Het kost de ketel minder energie om het water op te warmen en het is beter voor de huid.

De meeste Nederlanders douchen overigens te vaak. Dagelijks douchen is niet nodig, tenzij je echt veel transpireert of een ‘vies’ beroep hebt. Heb je dat niet, overweeg dan om minder vaak te douchen gedurende de week en vaker met een washandje te wassen.

Centrale verwarming en warm water

De CV-ketel is een prachtige uitvinding en combineert meerdere functies. De eerste functie is het verwarmen van het huis en de tweede het verwarmen van tapwater. Het aanpassen van de laatste kan, maar is beter om dit met de monteur te overleggen. De eerste daar heb je zelf invloed op. Ook zijn er nog wat meer zaken die een betere afstelling kunnen hebben.

Aanpassen aanvoertemperatuur verwarming

Vaak wordt de ketel gehangen en heeft deze een standaardinstelling wat betreft de aanvoerstemperatuur. Een huis dat redelijke isolatie heeft hoeft vaak geen 70 graden (of meer) aanvoer te hebben.

Mijn suggestie is om het boekje erbij te pakken en te kijken naar de instelling van de aanvoertemperatuur voor de centrale verwarming. Schrijf eerst op wat de huidige waarde is en probeer hem eens goed terug te zetten. Een mooi beginpunt zou 50 of 60 graden kunnen zijn. Kijk of de woning warm blijft. Zo ja, zet hem dan in stappen van 5 of 10 graden naar beneden, totdat het te lang duurt om goed op te warmen. Zet hem daarna iets hoger, zodat je op zo’n laag mogelijke temperatuur de woning opwarmt. Mede hierdoor kan de ketel een beter rendement halen en warmt de woning geleidelijker op.

Opmerkingen:

  • Heb je een relatief moderne woning? Overweeg dan juist om meteen naar 40-45 graden te gaan en alleen op te hogen als het nodig is.
  • Gebruik je naast radiatoren ook vloerverwarming, controleer dan of deze laatste dan ook voldoende blijft worden.
  • Twijfel je? Zet hem dan alvast op 60 graden en overleg met je monteur tijdens de volgende onderhoudsbeurt of verder verlagen kan (zie ook kopje hieronder omtrent vermogen van de ketel).

Maximaal vermogen van de ketel beperken

In lijn van een lagere aanvoerstemperatuur kan het zinvol zijn om het maximale vermogen van de ketel te beperken. Dit vermogen, ook wel capaciteit genoemd, wordt uitgedrukd in kilowatt (kW). Je kunt dit vergelijken met de maximale snelheid van een auto. Net als 120 km/u kom je ook met 100 km/u bij de eindbestemming. Het duurt wat langer, maar je brandstofverbruik ligt lager. Ook met een CV-ketel kan het dus rendabel zijn om een “snelheidsbegrenzer” te plaatsen.

Afhankelijk van merk en model kan deze instelling zelf aangepast worden. Aangezien deze instelling een stukje technische achtergrond heeft, raad ik om dit te overleggen met de monteur van je CV-ketel. Hang nu een briefje op zodat je de monteur kan vragen wat een goede waarde voor jouw eigen woning is en wat goed past bij de lagere aanvoertemperatuur.

Foto van instellingenpaneel op Nefit combinatieketel

Een wat oudere ketel van Nefit. Links draaiknopje voor instellen aanvoertemperatuur verwarming, daarnaast temperatuur tapwater, achter het klepje het vermogen van de ketel.

Ketelstand aanpassen

Indien de ketel verschillende standen heeft zoals ECO en COMFORT, gebruik dan ECO. Het duurt wat langer voordat water is opgewarmd, maar het verbruik ligt lager. Als de boilerfunctie helemaal uit kan, overweeg deze optie dan. De ketel wordt dan een doorstroomverwarmer die alleen water opwarmt als er vraag is.

Verbruik meten

Bij veel huishoudens gaat ongeveer 80% van het gasverbruik op aan verwarming. De rest is voornamelijk douchen en afwassen. Om een beter inzicht te krijgen kan het handig zijn om een slimme meter te hebben. Deze heeft een P1-poort waarmee het verbruik uitgelezen kan worden. Zo kun je per dag zien hoeveel gas er is verbruikt en beter sturen op het verbruik. Er zijn veel verschillende meters beschikbaar. Zelf gebruik ik de IUNGO-meter, aangezien deze eenvoudig gekoppeld kan worden aan onze home automation. Heb je dat niet, dan kan een meter van een paar tientjes al prima helpen met het verkrijgen van de inzichten. Zit je krap qua budget? Geen probleem, in dat geval kun je altijd nog de standen handmatig bijhouden. Doe dat bijvoorbeeld aan het einde van de dag, net voordat je naar bed gaat. Het kan op papier, maar ook in een Excel-sheet of Google Docs spreadsheet.

Bespaartips voor een kleiner budget (quick wins)

Naast wat inkoppers, zijn er ook genoeg maatregelen te nemen die vaak minder dan een paar tientjes kosten.

Hergebruik oude gordijnen

Gaat een familielid of vriend verhuizen of verbouwen en heeft deze oude gordijnen die weg moeten? Herbruik deze dan om warmte vast te houden in bijvoorbeeld de garage of trappengat. Warmte stijgt op en een gordijn vorkomt dat de warmte te snel weg kan trekken. Uiteraard kan dit ook met een oude deur bereikt worden als er plaats is om deze te hangen. Dat zal vaak alleen van toepassing zijn bij een open verbinding naar de zolder.

Deurdrangers en tochtstrips

Als bepaalde deuren vaak onnodig open blijven staan kan een deurdranger helpen om deze dicht(er) te houden. Onze ervaring is dat consequent sluiten van deuren beter is, zodat ze sowieso niet open blijven staan. Moet je er dan toch een keer door met dozen, boodschappen, of de was, dan zit de deurdranger niet in de weg. Voor gezinnen of huishoudens waar dit niet zo vanzelfsprekend is om de deur te sluiten, is de dranger zeker handig.

In dezelfde categorie zitten tochtstrips. Sommige strips zijn te bevestigen aan de deur, waar anderen voor de deur gelegd kunnen worden. Deze zijn ook wel bekend als tochtstoppers of tochtkussens. Let wel op met binnendeuren, aangezien openingen onder de deur er vaak zijn voor ventilatie.

Slimmer luchten

Zet je regelmatig ramen open om de slaapkamers te luchten? Doe dat dan kort, bijvoorbeeld 15 minuten. Langer heeft weinig meerwaarde en brengt in de winter alleen maar kou naar binnen. Ook kan het beter zijn om in de middag te luchten, zeker in de herfst of lente. De temperatuur is dan vaak hoger dan in de ochtend, met als gevolg minder afkoeling.

Onderhoud van apparatuur

De meeste apparaten werken het best als ze net nieuw zijn, zeker als er bewegende onderdelen zoals ventilatoren zijn. Hoe beter een apparaat onderhouden wordt, des te hoger de performance en des te lager het energieverbruik. Voor gasverbruik is het daarom noodzaak dat de CV-ketel zo optimaal mogelijk werkt. Dat kan alleen door goed onderhoud. Om te weten of er goed onderhoud wordt gepleegd, dient in ieder geval het volgende te gebeuren:

  • Meting van gas (verhouding, verbranding)
  • Schoonmaken van brander
  • Controleren sifon en spoelen indien nodig
  • Voldoende druk (meestal tussen 1 en 2 bar)
  • Controleren of aan- en afvoer goed is bevestigd

Radiatoren

Veel oudere woningen verkrijgen hun warmteafgifte door middel van radiatoren. Voor een zo goed mogelijk rendement is ontluchting belangrijk. Lucht in het systeem verhinderd een goede doorstroming en belemmerd een goede warmteafgifte. Dat is ook wel logisch, want lucht is een slechte geleider van warmte en daarom bestaat het merendeel van isolatiemateriaal uit… lucht!

Indien je regelmatig de radiatoren hoort borrelen, controleer dan of ze wel goed ontlucht zijn. Veel moderne CV-ketels hebben zelf een automatische ontluchter. Toch is dit niet voldoende, omdat ook in de radiatoren (bovenin) lucht kan blijven hangen.

Ook stof tussen de panelen van de radiator kunnen de luchtstroom (van onder naar boven) belemmeren en daarmee de effectiviteit van de radiator verlagen. Met een speciale radiatorborstel kan deze schoongemaakt worden. Een goed moment van schoonmaken is in de herfst, voordat de radiatoren in gebruik genomen worden.

Radiatorfolie

Koude buitenmuren opwarmen heeft weinig zin. Toch gebeurt dit nog veel te vaak doordat er geen radiatorfolie aanwezig is. Deze is vaak voor een klein bedrag te koop of zit in een bespaarbox van de gemeente.

Plaats de folie op de muur of achterkant van de radiator om het uitstralen naar de buitenmuur tegen te gaan. Hierdoor gaat er meer warmte de woning in en worden de ruimtes sneller opgewarmd.

Radiatorventilatoren

Een andere manier om meer warmte van de radiatoren de leefruimte in te krijgen is door middel van ventilatoren die onder of boven de radiatoren worden gemonteerd. Meestal hebben ze een voeler om alleen in te schakelen als de radiator warm is.

Door het gebruik van dergelijke radiatorventilatoren komt er een groter luchtvolume langs het oppervlak van de radiator en is de afgifte groter. De retourtemperatuur van de radiator daalt als gevolg en dat heeft een positieve invloed op het rendement van de ketel (meer condensatie).

Ventilatoren is vooral raadzaam voor woningen die de extra ‘boost’ kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als de aanvoertemperatuur flink is teruggeschroefd ten opzicht van de oorspronkelijke bouw. Heb je een woning met hoge isolatiewaarde en blijft deze ook met een lage aanvoertemperatuur goed warm, dan is de ventilator vaak niet nodig.

Een goede radiatorventilator van bijvoorbeeld SpeedComfort is prijzig, maar daarvoor krijg je een hoge kwaliteit. Geen onnodige stroomverbruik door de adapter en een zeer laag stroomverbruik van de ventilatoren op het moment dat ze actief zijn. De ventilatoren zijn daarnaast bijna geruisloos.

Thermostatische radiatorkranen

Oude radiatoren hebben vaak nog een simpele draaiknop. Des te verder ze open worden gedraaid, des te groter de doorvoersnelheid van het warme water (aanvoer). Deze knoppen zijn prima in de ruimte waar de thermostaat hangt, maar kunnen voor onnodig verbruik zorgen in andere ruimtes. Vervang deze radiatorkraan en -knop voor een thermostatische versie die beter te regelen zijn.

De thermostatische radiatorkraan en -knop heeft een pinnetje dat automatisch aangestuurd wordt door de gemeten temperatuur in de knop. Hierdoor zal de knop de toevoer dichtknijpen als de ruimte op temperatuur is.

Thermostaatknoppen hebben meestal een icoontje met een sneeuwvlokje dat helpt om bevriezing tegen te gaan, vaak geschikt voor bijvoorbeeld een garage of (frisse) slaapkamer. Stand 1-3 zijn meestal voor vertrekken waar mensen zich bevinden zoals een werkplek of studeerkamer. Stand 3-4 is gebruikelijk in de badkamer waar het vaak wel wat warmer mag zijn. Stand 5 is helemaal open en zou zelden nodig moeten zijn.

Buisisolatie

Radiatoren krijgen hun warm water aangevoerd door buizen vaak met een diameter van 15, 22, of 28 millimeter. Door deze buizen kan een hoop warmte verloren gaan, zeker als ze zich bevinden in koude ruimtes zoals de kruipruimte. Koop bij voorkeur buisisolatie van minimaal 13mm dik, in tegenstelling tot de 9mm bij de bouwmarkten. Zo blijft het warmteverlies een stuk lager, zeker als de ketel meerdere uren per dag moet branden op een koude dag.

Zorg ook voor een goede montage van de buisisolatie. Vaak is deze met verkeerde tape omwikkeld, die na enkele jaren los is gekomen. Het gebruik van tie-wraps zorgt voor een strakke bevestiging en gaan erg lang mee.

Ook is het verstandig om te kijken waar de buizen zich bevinden en of het verlies erg is of niet. Zo hebben wij zelf een paar buizen lopen naar de radiator in de garage, dichtbij de CV-ketel zelf. Dat hier warmte verloren gaat is niet erg, want zo wordt hier juist het oppervlakte om warmte af te geven juist vergroot. Buizen op een bergzolder kunnen vaak beter wel ingepakt worden, aangezien die warmte daar vaak geen nut heeft. Vooral een aandachtspunt zijn buizen die in een kruipruimte lopen. Ieder beetje warmte dat daar weglekt moet als verloren beschouwd worden.

Vuilafscheider en luchtafscheider

Vaak is het vernieuwen van een CV-ketel ook een goed moment om meteen een vuilafscheider in het retourkanaal te laten plaatsen. Dit houdt vuildeeltjes tegen, zoals roest en kalk. Net zoals lucht, warmen deze deeltjes slecht op en kunnen ze schadelijk zijn voor de pomp van de CV-ketel. Een vuilafscheider dient ook af en toe schoongemaakt te worden. Vraag dat ook aan de monteur voordat hij start met het onderhoud.

Een luchtafscheider gaat nog een stapje verder dan de automatische ontluchter of het handmatig ontluchten. Kleine luchtbelletjes, microbellen genaamd, bevinden zich ook in het water zelf. Deze zijn niet zomaar eruit te krijgen met automatische of handmatige ontluchting. Een luchtafscheider hoeft niet op het hoogste punt gemonteerd te worden, maar komt vaak in het aanvoerkanaal waar het water het warmst is. De microbellen worden omhoog gestuwd en via een afgezonderde kamer uit het systeem verwijderd.

Er zijn overigens ook gecombineerde lucht- en vuilafscheiders te koop. Kortom, vraag om advies voordat de monteur komt. Bij het eerstvolgende onderhoud kan de aanpassing meteen uitgevoerd worden.

Bespaartips voor een groter budget of die meer tijd kosten

Nu komen we aan op de tips die meer geld of tijd kosten.

Luchtdichtheid

Een zeer groot terrein om warmte te besparen zit in de luchtdichtheid van een woning. Denk aan tocht, vaak het gevolg van een naad of een kier. Kieren ontstaan omdat ramen en deuren niet goed sluiten. Een naad is vaak een bouwtechnisch mankement en is een spleet tussen bijvoorbeeld de aansluiting van het dak op de muur of muren. Een goede luchtdichtheid helpt ook bij het isoleren, aangezien isolatiematerialen vooral goed werken bij stilstaande lucht. Tocht is niet alleen hinderlijk, maar dus ook bepalend voor je isolatiewaarde. Kortom, kijk eerst naar luchtdichtheid alvorens je begint met extra isolatie.

Om te bepalen waar naden kunnen zitten, bij deze een lijstje van veel voorkomende plaatsen:

  • Voordeur
  • Brievenbus
  • Kruipruimteluik
  • Meterkastdoorvoeren
  • Aansluiting van muur en dak
  • Achter schotten op zolder
  • Bij de nok (bovenste balk op zolder)
  • Zoldermuren

Zeker de voordeur kan veel kou naar binnen brengen. Het goed afstellen scheelt enorm. Zorg dat de deur goed dichtvalt en voel waar hij tocht. Aan de onderkant kan een valdorpel worden gemonteerd, mocht die nog niet aanwezig zijn. Ouderwets een gordijn achter de voordeur kan ook helpen, zeker als deze nagenoeg op de grond valt. Als je een brievenbus in de voordeur hebt, overweeg dan deze te sluiten en een losse brievenbus op te hangen. Kan dit niet of wil je dit niet, zorg dan voor goede isolatie door middel van tochtborstels en een zelfsluitende klep.

De meeste naden kunnen goed gedicht worden door flexibele pur, kit die niet uithard, flexibel rubber. Kijk allereerst naar hoe groot de naad is. Voor grote naden is vaak pur een goed middel, aangezien dit uitzet. Kleinere naden kunnen gevuld worden met kit, eventueel eerst door de naad te verkleinen met rondschuim, zogeheten rugvulling. Ook schuimband is een goed alternatief. Delen die veel blijven werken en niet in het zicht zitten, kunnen worden voorzien van vloeibaar rubber. Dit flexibele goedje is snel een eenvoudig met een kwast aan te brengen en vormt een luchtdichte laag.

Als je wil weten waar de luchtlekken zitten is het afwachten op een dag dat het hard waait. Loop door het huis met een notitieblok en voel met je hand langs kozijnen, muren en vooral overgangen van muur naar het dak. Wat ook mogelijk is om de woning op onderdruk te zetten door lucht weg te trekken uit de woning en te kijken waar het binnen komt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een afzuigkap aan te zetten, mits deze zijn lucht naar buiten brengt. Een alternatief is de afzuiging op de badkamer. Maak grote bekende gaten en spleten dicht met een vuilniszak en/of tape. Denk hierbij aan ventilatieroosters boven ramen, maar ook andere gaten voor ventilatie. Zet je de afzuiging aan in de keuken, zorg er dan voor dat de afzuiging van badkamer en toilet dichtgemaakt zijn. Loop vervolgens de rest van het huis na om te voelen waar koude lucht naar binnen stroomt. Een waxinelichtje kan ook een goede verklikker zijn op de plaatsen waar het met de hand niet goed voelbaar is.

Ben je handig en heb je een grote ventilator? Dan kun je ook een simpele blowerdoortest doen. Open een raam en maak een frame dat hier goed in past. Voorzie het frame van plastic met een gat exact ter grootte van de ventilator. Sluit deze aan in het gat en laat hem lucht naar buiten blazen, zodat er in de woning onderdruk ontstaat. Maak dan het rondje door het huis om te voelen waar het tocht.

Een andere optie is een specialist langs laten komen met een warmtebeeldcamera op een wat koudere dag. Overal waar kou naar binnen komt of warmte weglekt zal snel zichtbaar worden op de camera. Woon je toevallig ook in Vlijmen? Stuur dan een berichtje, misschien dat ik je kan helpen met mijn camera.

Tip: in het artikel Gebruikelijke naden en kieren dichten staan nog meer plaatsen waar het kan tochten.

Isoleren

Een extra laag isolatie helpt vaak om meer warmte binnen te houden. Uiteraard is isoleren niet gratis, je hebt immers de materialen nodig. Wel valt er veel te besparen door zoveel mogelijk zelf te doen. Let in dat geval wel op dat je de juiste materialen kiest en het op de juiste manier bevestigt. Bij onjuiste plaatsing kun je (on)verwachte problemen krijgen, zoals vocht en schimmel. Laat je daarom eerst goed informeren door de verkoper van het isolatiemateriaal.

Wat isoleren?

Warmte stijgt op, dus het zal niet verwonderlijk zijn dat veel warmte via het dak verdwijnt. Heb je een houten zoldervloer, dan is dit ook een laag waar warmte doorheen trekt van de ondergelegen slaapkamers. Als je de kans hebt om de zolder en/of zoldervloer te isoleren, dan is dit een goed punt om te beginnen.

Muren en ramen vormen een groot oppervlak van de woning waar ook relatief veel warmte door verdwijnt. Zeker huizen waarvan de muren geen isolatie bevatten of het glas oud is. Ja, ook dat dubbel glas 25 jaar of ouder. Over enkel glas zullen we het maar niet hebben. Om te bepalen of je veel warmte kwijtraakt via de ramen kun je twee simpele dingen doen. Allereerst ga eens naast het raam staan op een koude dag. Voel je tocht? Dan kan het zijn dat er kieren zijn, maar ook koudeval. Dit is lucht in beweging die door het slecht isolerende raam naar beneden valt en aanvoelt als tocht. Het tweede punt is het bekijken van het glastype. Vaak is deze zichtbaar in de rand van het raam. Met HR++ zit op zich goed, ondanks dat er ook veel verschillen zijn in isolatiewaarde. Is het thermopane, spaarglas of staat er helemaal niks in, dan s het oud glas dat slecht isoleert.

Muren isoleren is iets dat je meestal niet zelf kunt doen. Hiervoor is de juiste apparatuur en kennis nodig. Kortom, een klus voor de specialist. Voordat je over gaat tot muurisolatie, laat eerst goed onderzoek doen om vochtproblemen te voorkomen.

Dan als laatste de vloer. Ook hier gaat een deel van de warmte verloren. Isolatiemogelijkheden op dit vlak zijn sterk afhankelijk van de vloer (beton of hout), de aanwezigheid van een kruipruimte en de bestaande isolatie. Onze woning heeft een betonvloer met daaronder een kruipruimte. Wij hebben daarom de bestaande vloerisolatie verder verbeterd in combinatie met het aanbrengen van bodemfolie.

Luchtkwaliteit

Extra comfort in de woning kan bereikt worden door de woning “gezonder” te maken. Denk hierbij aan de juiste combinatie van warmte, vochtigheid en ventilatie. Te lage of te hoge waardes zullen het comfort snel laten instorten. Kijk in de winter extra goed naar je luchtvochtigheid, zeker als de verwarming aan staat. Vaak drukken we dit uit in relatieve luchtvochtigheid en de aanbevolen waarde ligt tussen de 40 en 60 procent. Vochtige lucht warmt minder snel op, evenals vochtige muren. Ondanks dat droge lucht sneller opwarmt, kan dit nieuwe problemen veroorzaken zoals een droge huid en een statische lading bij alles dat je aanraakt. Kortom, een goede balans is belangrijk. Onderschat daarom niet het nut van ventilatie!

Vochtigheid, temperatuur, CO2

Meet in de ruimtes waar je vaak bent de luchtvochtigheid en temperatuur. Kies hiervoor een hygrometer, analoog of digitaal. Bij de aanschaf kan het handig zijn om meteen meerdere units te kopen, zo kun je ze vergelijken bij aankomst. Zet ze in dezelfde ruimte en kijk of de luchtvochtigheid binnen de marge van enkele procentpunten van elkaar blijft.

Een andere erg nuttige aanvulling is een CO2-meter. Momenteel ligt de waarde van buitenlucht ongeveer op 425 PPM, oftewel per miljoen deeltjes zijn er ongeveer 425 CO2. Het mooie van CO2 meten is dat het eenvoudig is te doen en snel een goed beeld geeft over een deel van het binnenklimaat. Heb je contine hoge waardes (800+), dan is meer ventilatie nodig. Idealiter wil je niet teveel ventileren, omdat daarmee teveel warmte naar buiten gaat. Gelijktijdig is te weinig ventileren nog veel schadelijker, aangezien het een verhoogde kans op schimmel geeft en daarmee impact kan hebben op je gezondheid. Zeker in natte ruimtes zoals de badkamer of waar was droogt dient de ventilatie goed op orde te zijn.

Bespaartips voor extra comfort

Als laatste nog wat tips die eerlijk gezegd niet snel of eenvoudig te realiseren zijn. Deze zijn voornamelijk interessant voor de woningen die al redelijke isolatie hebben of waar de kans zich voordoet. Niet ieder huis is geschikt voor alle maatregelen. In het geval ze wel realiseerbaar zijn, dan kan er een extra slag gemaakt worden om meer comfort te verkrijgen.

Balansventilatie met warmteterugwinning

Oudere woningen zijn vaak voorzien van openslaande ramen, ventilatieroosters, of mechanische afzuiging. Juist tijdens de koude dagen veroorzaken deze opties al snel tocht en veel warmteverlies. Een betere optie is een WTW, oftewel warmteterugwinning. Een veelvoorkomende optie in moderne huizen is balansventilatie met warmteterugwinning. De hoeveelheid lucht die in de woning komt en weer vertrekt is nagenoeg gelijk en daarmee in balans. De lucht kruist elkaar (geen vermenging) en kan de warmte uit de uitgaande lucht overdragen aan de inkomende lucht. Een mooie techniek die het verlies van warmte stevig terug brengt. Wel belangrijk is dat de implementatie goed moet worden gedaan, zodat het apparaat geen onnodige overlast veroorzaakt in de vorm van tocht of geluid.

Ben je handig en leent je huis voor deze oplossing? Wij hebben onze woning uit 1990 zelf voorzien van balansventilatie en zijn erg tevreden.

Douche-WTW

Wordt er veel en lang gedoucht in jullie huishouden? Net zoals het terugwinnen van warmte uit lucht kan ook warmte uit douchewater hergebruikt worden. Voordat het water definitief naar het riool gaat, wordt het water via een gescheiden buizensysteem gebruikt om het koude aanvoerwater op te warmen. Hierdoor hoeft de mengkraan minder warm water aan te voeren. Deze ingreep is natuurlijk alleen mogelijk als de badkamer open ligt of afvoer goed bereikbaar is.

Besparen op stroom?

Naast het besparen op gas is het uiteraard ook mogelijk om maatregelen te nemen om het verbruik van elektriciteit te verlagen. Kijk hierbij op de tips om stroom te besparen.

Nog aanvullende tips?

Zijn er tips die ontbreken en die bij jou een goede werking hebben? Stuur me een bericht via de contactpagina.

Gebruikte bronnen

Het merendeel van deze tips is afkomstig uit onze eigen ervaringen en doorgevoerde maatregelen. Enkele andere bronnen zijn: