Keuze en installatie energieverbruiksmanager: IUNGO
Laten we de dooddoener er maar in meteen in gooien: meten is weten! Met dat in het achterhoofd willen we meer te weten komen over onze woning en het benodigd energieverbruik. Ons verbruik ligt relatief hoog, mede door wat computerapparatuur en een ontvochtiger die momenteel haar werk doet. Ondanks dat we al een redelijk beeld hebben, missen we de details. Toen ik in 2011 een wasmachine en droger kocht wilde ik wel een energiezuinig model. Vooral drogers staan bekend om energie te slurpen. Hoeveel dat dan precies is op jaarbasis, ik had geen idee.
Kortom, tijd om meer te gaan meten op dit vlak. Zo krijgen we sneller inzicht in het energieverbruik en kunnen we mogelijk nog aanvullende besparingen realiseren. Een mooie bijkomstigheid is dat het ook goed is voor deze aardbol.
Energieverbruiksmanagers
De energieverbruiksmanager, ook wel energiemanager of energiecontroller, is een klein apparaatje dat bij een moderne slimme meter de data kan binnenhalen via de P1-poort. Onze woning was al voorzien van een dergelijke meter, dus daar was geen aanpassing nodig. Nu alleen nog even zo’n manager bestellen. Niet dus…
Er zijn nogal wat opties, van kleine units die direct gevoed worden door de P1-poort, tot controllers met ondersteuning voor z-wave. Dat laatste vind ik interessant, aangezien een groot deel van de domotica daar al gebruik van maakt. Maar goed, eerst maar eens die vergelijking maken. Gelukkig heeft Milieu Centraal een toepasselijke website.
Keuzes
Tijdens de zoektocht heb ik bedacht wat het apparaat moet kunnen. Uiteindelijk zijn dit mijn functionele eisen en wensen geworden:
- Moet zowel realtime als historische data kunnen tonen
- Grafieken zijn wel handig om sneller patronen te herkennen
- Export-functionaliteit
- Integratie met domotica zou erg fijn zijn
De winnaar: IUNGO controller
Na het lezen van reviews, is de keuze gevallen op de energie-controller van IUNGO. Naast dat het ook een Nederlands product is, voldoet het aan mijn eisen en wensen. De prijs is wel stevig, maar daar staat tegenover dat ik niet hoef te prutsen op mijn telefoon met bluetooth om data uit te kunnen lezen. Door niet de Lite-versie te kiezen, kan deze controller ook samenwerken met o.a. Homey. Wel zo fijn, zo is meteen in het energie-overzicht te zien wat het totale verbruik is en hoeveel daarvan direct aan te wijzen is aan bepaalde apparaten. In de toekomst zou het mooi zijn als dat 100% is, maar voor nu hangt nog niet alles achter een energiemeter (lees: tussenstekker).
Binnenkort maar eens een analyse doen hoe het verbruik hier is.