Het eigen verbruik van opwek zonnepanelen verhogen met een kWh-meter

Met de afbouw van de saldering de aankomende jaren hebben wij ons solarsysteem (zonnepanelen en omvormer) meteen laten voorzien van een kWh-meter. Een uitbreiding die nog niet bij veel installaties wordt gedaan, maar wel een wezenlijk verschil kan maken voor het verhogen van het eigen verbruik. Wat doet een kWh-meter? Een kWh-meter is vergelijkbaar met de slimme meter en meet de gebruikte energie. Het is een kleine versie van een slimme meter die in de groepenkast op de zogeheten DIN-rail wordt geplaatst.

Tips om het eigen verbruik van opgewekte zonne-energie te verhogen

Een tijdje geleden zag ik een interesse discussie over hoe sociaal het is of je je huis koelt met een airco tijdens de zomer. Zeker met zonnepanelen kan het lonen om de zelfopgewekte stroom meteen om te zetten in koeling van het huis. Tegenstanders zeggen dat je daarmee waardevolle energie verspilt en deze beter het net op kan. Overschot stroom in de zomer Met zonnepanelen op het dak is er in de zomer al snel een overschot beschikbaar.

Hoe worden zonnepanelen gemonteerd en aangesloten op een schuin dak?

Dakbedekking In Nederland hebben schuine daken over het algemeen dakpannen, riet of dakbeplating. De combinatie van riet en zonnepanelen is een uitdagende en komt niet zo vaak voor. Dakbeplating is niet heel gebruikelijk voor woningen, maar komt wel vaak voor op schuren en hallen. Dan zijn er dakpannen en dit is het overgrote deel van de woningen met een schuin dak. Aangezien we recentelijk ons dak hebben laten voorzien van zonnepanelen, gaan we eens kijken naar hoe de montage in zijn werking gaat.

Waarom we nu pas zonnepanelen hebben

Lang wachten… We hebben een redelijk milde winter en de gasvoorraden lijken nog goed gevuld te zijn in Europa. Toch blijven de energieprijzen nog aardig hoog. We zullen eenmaal op een schonere manier onze energie moeten gaan produceren en deze omschakeling kost even wat pijn. Aan het onderwerp kernenergie waag ik me maar even niet, want ik zie zowel voor- als nadelen. Waar we zelf meer invloed op hebben is ons eigen verbruik.

Onze televisie klikt aan maar het scherm blijft zwart

Niks is wat het lijkt? Sinds een tijdje hebben we een nieuwe televisie. Onze vorige was van Philips en had een glazen plaat aan de voorzijde die steeds waziger werd (achterkant glasplaat). Hij had een jaar of 10 dienst gedaan en 1 ding was zeker: nooit meer een Philips. Er zijn enkele redenen voor, maar die voor deze blogpost wat minder relevant. Terug naar de nieuwe televisie… De nieuwe televisie is van Sony en is een OLED.

Tips om gas te besparen

Introductie In 2021 is door een combinatie van factoren de gasprijs door het spreekwoordelijke dak gegaan. Een kubieke meter gas kan al snel een Euro duurder zijn dan in het begin van het jaar. Ook de prijs van elektriciteit is stevig omhoog gegaan. Kortom, de jaarafrekening gaat een stuk hoger uitvallen dan normaal. Tijd voor actie! Met deze tips deel ik diverse klustips die wij rondom het huis hebben gedaan om gas te besparen, maar ook vooral om meer comfort te krijgen.

Tips om stroom te besparen

Introductie De energieprijzen zijn de laatste jaren flink omhoog gegaan. Gas is een stuk duurder geworden en daarmee indirect elektriciteit ook. Ook wij zijn gaan kijken naar mogelijkheden om te besparen. In de zoektocht heb ik daarom een lijst verzameld. Gaandeweg kwamen er steeds meer tips naar boven, mede dankzij vrienden en online bronnen zoals Twitter. Apparatuur Algemeen Weet wat het sluipverbruik van de woning is. Kijk bijvoorbeeld een week lang voor het slapen gaan naar actieve waarde of meet deze gegevens door middel van de P1-poort op de slimme meter door middel van een energieverbruiksmanager.

Keuze en installatie energieverbruiksmanager: IUNGO

Laten we de dooddoener er maar in meteen in gooien: meten is weten! Met dat in het achterhoofd willen we meer te weten komen over onze woning en het benodigd energieverbruik. Ons verbruik ligt relatief hoog, mede door wat computerapparatuur en een ontvochtiger die momenteel haar werk doet. Ondanks dat we al een redelijk beeld hebben, missen we de details. Toen ik in 2011 een wasmachine en droger kocht wilde ik wel een energiezuinig model.