Het eigen verbruik van opwek zonnepanelen verhogen met een kWh-meter

Met de afbouw van de saldering de aankomende jaren hebben wij ons solarsysteem (zonnepanelen en omvormer) meteen laten voorzien van een kWh-meter. Een uitbreiding die nog niet bij veel installaties wordt gedaan, maar wel een wezenlijk verschil kan maken voor het verhogen van het eigen verbruik.

Wat doet een kWh-meter?

Een kWh-meter is vergelijkbaar met de slimme meter en meet de gebruikte energie. Het is een kleine versie van een slimme meter die in de groepenkast op de zogeheten DIN-rail wordt geplaatst. Dan is er de keuze om het gebruik van de gehele woning te meten of slechts een deel, zoals bijvoorbeeld een specifieke groep (laadpaal, warmtepomp, etc.).

Tips om het eigen verbruik van opgewekte zonne-energie te verhogen

Een tijdje geleden zag ik een interesse discussie over hoe sociaal het is of je je huis koelt met een airco tijdens de zomer. Zeker met zonnepanelen kan het lonen om de zelfopgewekte stroom meteen om te zetten in koeling van het huis. Tegenstanders zeggen dat je daarmee waardevolle energie verspilt en deze beter het net op kan.

Overschot stroom in de zomer

Met zonnepanelen op het dak is er in de zomer al snel een overschot beschikbaar. Dit jaar (2023) is dat nog niet zo erg, want iedere opgewekte kWh aan stroom kan gesaldeerd worden, oftewel deze zal weggetstreept worden tegen 1 kwH verbruik op een ander moment. Gunstig voor de jaarrekening, maar uiteraard is deze scheve situatie niet veel langer houdbaar. We zullen met zijn allen slimmer om moeten gaan met het overschot in de zomer, zeker als dit resulteert in hoge voltages tijdens de piekmomenten en bijbehorende afschakelende omvormers.

Hoe worden zonnepanelen gemonteerd en aangesloten op een schuin dak?

Dakbedekking

In Nederland hebben schuine daken over het algemeen dakpannen, riet of dakbeplating. De combinatie van riet en zonnepanelen is een uitdagende en komt niet zo vaak voor. Dakbeplating is niet heel gebruikelijk voor woningen, maar komt wel vaak voor op schuren en hallen. Dan zijn er dakpannen en dit is het overgrote deel van de woningen met een schuin dak. Aangezien we recentelijk ons dak hebben laten voorzien van zonnepanelen, gaan we eens kijken naar hoe de montage in zijn werking gaat.

Waarom we nu pas zonnepanelen hebben

Lang wachten…

We hebben een redelijk milde winter en de gasvoorraden lijken nog goed gevuld te zijn in Europa. Toch blijven de energieprijzen nog aardig hoog. We zullen eenmaal op een schonere manier onze energie moeten gaan produceren en deze omschakeling kost even wat pijn. Aan het onderwerp kernenergie waag ik me maar even niet, want ik zie zowel voor- als nadelen. Waar we zelf meer invloed op hebben is ons eigen verbruik. Op deze blog zijn er al diverse posts over het besparen, maar nog geen over de opwek. Dat verandert nu, aangezien we sinds vandaag zonnepanelen hebben!

Onze televisie klikt aan maar het scherm blijft zwart

Niks is wat het lijkt?

Sinds een tijdje hebben we een nieuwe televisie. Onze vorige was van Philips en had een glazen plaat aan de voorzijde die steeds waziger werd (achterkant glasplaat). Hij had een jaar of 10 dienst gedaan en 1 ding was zeker: nooit meer een Philips. Er zijn enkele redenen voor, maar die voor deze blogpost wat minder relevant. Terug naar de nieuwe televisie…

De nieuwe televisie is van Sony en is een OLED. Het is een prima apparaat, zeker voor ons doel. We kijken gemiddeld een paar uurtjes per dag, dus een scherp beeld is al een flinke upgrade ten opzichte van de vorige televisie. Kortom we zijn tevreden. Er was alleen wel een puntje dat we niet konden verklaren: af en toe horen we hem aanklikken maar blijft het scherm zwart.

Tips om gas te besparen

Introductie

In 2021 is door een combinatie van factoren de gasprijs door het spreekwoordelijke dak gegaan. Een kubieke meter gas kan al snel een Euro duurder zijn dan in het begin van het jaar. Ook de prijs van elektriciteit is stevig omhoog gegaan. Kortom, de jaarafrekening gaat een stuk hoger uitvallen dan normaal. Tijd voor actie! Met deze tips deel ik diverse klustips die wij rondom het huis hebben gedaan om gas te besparen, maar ook vooral om meer comfort te krijgen. Het einddoel is om een comfortabele woning te hebben die over een tijdje verwarmd kan worden door een warmtepomp.

Tips om stroom te besparen

Introductie

De energieprijzen zijn de laatste jaren flink omhoog gegaan. Gas is een stuk duurder geworden en daarmee indirect elektriciteit ook. Ook wij zijn gaan kijken naar mogelijkheden om te besparen. In de zoektocht heb ik daarom een lijst verzameld. Gaandeweg kwamen er steeds meer tips naar boven, mede dankzij vrienden en online bronnen zoals Twitter.

Apparatuur

Algemeen

  • Weet wat het sluipverbruik van de woning is. Kijk bijvoorbeeld een week lang voor het slapen gaan naar actieve waarde of meet deze gegevens door middel van de P1-poort op de slimme meter door middel van een energieverbruiksmanager.

Afzuigkap

  • Gebruik een energiezuinig model.
  • Zuig voldoende af, ook na het eten om zoveel mogelijk fijnstof en vocht af te voeren.
  • Laat de CV-ketel of warmtepomp pas aangaan nadat er is gekookt om warmteverlies te beperken.
  • Gebruik je een afzuigkap met recirculatie in plaats van een afvoer naar buiten, zet dan ook het (balans)ventilatiesysteem op de hoogste stand, indien aanwezig.

Koelkast

  • Ontdooi ingevroren maaltijden in de koelkast. Hierdoor hoeft deze minder hard te werken.
  • Zet de koelkast niet te dicht tegen de muur. Hierdoor kan de koelkast beter zijn warmte kwijt.
  • Een betere luchtstroom helpt ook met de afvoer van warmte. Dit kan bij inbouw door middel van een plintrooster onder de koelkast, anders een kleine verhoging onder koelkast.
  • Maak de condensor (het raster aan achterzijde) schoon met een licht vochtige doek zodat spinrag en stof er af komt.

Vaatwasser

  • Vul de vaatwasser zo optimaal mogelijk
  • Spoel de vaat niet schoon, maar veeg slechts het vuil er af. Dat kan met een zogeheten bordenschraper. Voor eiwitrijk voedsel is het wel raadzaam om dit eraf te spoelen, anders wordt de andere vaat vaak vuil.
  • De ECO-mode is vaak energiezuiniger, maar duurt wel langer. Monteurs raden het gebruik ervan wel eens af omdat de kans op verstoppingen toeneemt door alles op lage temperaturen schoon te maken.
  • De ECO-mode werkt het beste als de vaat ook vuil is. Moderne vaatwassers passen de temperatuur op de vuiligheid tijdens de eerste spoelronde.
  • Regelmatig onderhoud zorgt voor een langere levensduur, beter rendement en verkleint de kans op vieze luchten. Dit omvat een reinigsprogramma, schoonmaken rubbers, schoonmaken sproeiarmen en onderste gedeelte van de vaatwasser.
  • Afwassen kan ook met de hand. Vooral voor kleiner huishouden kan dit een betere optie zijn (en goedkoper).
  • Moderne vaatwassers verbruiken minder energie, dus kijk ook naar de leeftijd van het huidige apparaat en overweeg vroegtijdige vervanging.

Vriezer

  • Zie ‘koelkast’ voor het merendeel van de tips.
  • Ontdooi de vriezer af en toe als er veel ijsvorming is. Maak alles goed droog en zet het apparaat weer aan.

Wasmachine

  • Gebruik bij voorkeur lage temperaturen (30-40 graden) om te wassen, zeker als kleding niet zo vuil is.
  • Voor beddengoed wordt vaak 60 graden aanbevolen i.v.m. huisstofmijt.
  • Koop een apparaat met een zo goed mogelijk energielabel. De kosten vooraf zijn wat hoger, maar de besparing komt later in lagere kosten.
  • Overweeg een scheutje azijn in plaats van wasverzachter. Het maakt de was zacht, gaat kalk tegen en is niet gemaakt van dierlijke producten.

Wasdroger

  • Gebruik de droger zo min mogelijk. In de winter kan het zinvol zijn om was in de huiskamer te drogen, zeker als de relatieve luchtvochtigheid laag is.
  • Indien je de was buiten kan drogen, dan bespaart dit uiteraard electriciteit.
  • Vervang een condensdroger door een warmtepompdroger. Deze gebruiken vaak maar de helft van de stroom en is brandgevaar kleiner. Wel duurt drogen wat langer door lagere temperaturen.
  • Maak het filter van de droger zo vaak mogelijk schoon.
  • Overweeg een tweede filter en wissel ze wekelijks. Terwijl het eerste filter rustig droogt, kan de droger toch gebruikt worden en zit er altijd een filter in het apparaat. Ook is de kans op regelmatig schoonmaken daardoor een stuk kleiner.
  • Vul de droger met wasbollen. Wij hebben ze van wol, die maken geen geluid en helpen de was sneller te drogen. Mocht de droger niet vol genoeg zijn, een paar oude droge handdoeken erbij helpt ook met de was sneller te drogen.

Waterkoker

  • Vul de waterkoker met slechts een fractie meer dan je nodig hebt, maar ook niet te weinig (vaak staat er een ‘min’-lijntje op) om droogkoken te vermijden
  • Gebruik een waterkoker die ook op lagere temperaturen het water kan bereiden. Vaak is voor thee 100 graden niet nodig

Koken

  • Gebruik een deksel waar mogelijk om meer warmte in de pan te houden
  • Voor gerechten die langzaam opgewarmd kunnen worden, gebruik een lagere kookstand. Vegetarische burgers kun je vaak prima opwarmen (met deksel) op laag pitje en als de burgers warm zijn, deksel eraf en eventueel op hogere stand krokant bakken (als er paneerlaagje op zit).
  • Waar mogelijk maak gebruik van kleinere stukken (aardappel, groente) zodat de kooktijd omlaag kan.

Verlichting

Lampen

  • Vervang oude lampen met LED-variant. Soms is het wat zoeken, maar van bijna alle type lampen is er een alternatief.
  • Overweeg de gehele armatuur te vervangen als deze geen goed alternatief kan hebben voor de lamp.
  • Koop alleen armaturen die LED-verlichting ondersteunt en die ook vervangbaar zijn.

Verwarming

CV-ketel

  • Probeer aanvoertemperatuur van ketel zo laag mogelijk te zetten. Bij voorkeur 60 graden of lager. Kun je het af met 45-50 graden, overweeg dan de stap naar een warmtepomp.
  • Regelmatig onderhoud is belangrijk voor het rendement. Laat hem jaarlijks of eens per twee jaar controleren. Vraag de monteur om hem goed na te kijken en blijf er bij. Stel vragen over de conditie van de ketel.
  • Controleer tijdens het stookseizoen of de druk voldoende is (en blijft). Leer zelf hoe deze bijgevuld moet worden.
  • Ontlucht regelmatig de radiatoren, zodat warmteafgifte beter is en de ketel minder lang hoeft te werken.

Ventileren

Met ramen

  • Zet ze regelmatig open om te ‘spuien’. Liever 4 keer 15 minuten dan 1 keer 60 minuten. Droge en frisse lucht warmt beter op. Hierdoor hoeft de CV-ketel of warmtepomp minder hard of lang te werken.

Met mechanische afzuiging en raamroosters

  • Maak de filters van de raamroosters regelmatig schoon
  • Overweeg of het mogelijk is om naar balansventilatie over te gaan om afgevoerde warmte in de winter terug te winnen

Met balansventilatie

  • Laat het apparaat regelmatig onderhouden voor een betere en stillere werking
  • Maak bij voorkeur de filters wekelijks schoon door voorzichtig met een stofzuiger het merendeel van het stof en insecten te verwijderen. Markeer het filter zodat ze iedere keer op exact dezelfde manier geplaatst worden (juist kant naar links en boven). Wissel het filter van de aanvoer en afvoer dus ook niet om.
  • Laat eens in de 5 jaar de kanalen reinigen. Door vettigheid, stof en spinrag kunnen kanalen helemaal dicht gaan zitten en de werking van het ventilatiesysteem flink verminderen.

Afwassen

  • Was af met de hand, het verbruikt maar een fractie van de electriciteit. Wel is een moderne en goed volgeladen vaatwasser redelijk zuinig en wordt de besparing steeds kleiner.
  • Kook water in waterkoker voor de afwas en schenk meteen kop thee in.

Overige tips

Zonnepanelen

Verbruik gedurende de opwek

Als je zonnepanelen hebt, probeer zoveel mogelijk opgewekte electriciteit meteen te gebruiken in de woning. Programmeer de vaatwassen en wasmachine, zodat ze op enige tijd na elkaar gestart worden, maar wel in de periode dat er normaliter opwek is.

Keuze en installatie energieverbruiksmanager: IUNGO

Laten we de dooddoener er maar in meteen in gooien: meten is weten! Met dat in het achterhoofd willen we meer te weten komen over onze woning en het benodigd energieverbruik. Ons verbruik ligt relatief hoog, mede door wat computerapparatuur en een ontvochtiger die momenteel haar werk doet. Ondanks dat we al een redelijk beeld hebben, missen we de details. Toen ik in 2011 een wasmachine en droger kocht wilde ik wel een energiezuinig model. Vooral drogers staan bekend om energie te slurpen. Hoeveel dat dan precies is op jaarbasis, ik had geen idee.