Wat te doen tegen een lage luchtvochtigheid?

Een te droge luchtvochtigheid kan vervelend zijn voor de woning en haar bewoners. Van een vervelende hoest tot gescheurde lippen, maar ook schade aan meubels toe. In dit artikel kijken we naar enkele tips om een lage luchtvochtigheid te verhelpen of op zijn minst te verkleinen.

Een goede luchtvochtigheid voor een woning ligt tussen de 40-60 procent.

Goed om te weten

Een lage luchtvochtigheid is eigenlijk alleen in de winter een probleem. De lucht is dan koud en kan weinig vocht bevatten. Zeker op dagen met vorst zal de luchtvochtigheid in de woning snel zakken. Een andere belangrijke factor is ventilatie. Wie koude lucht naar binnenhaalt en warmte (relatieve vochtige) lucht buiten de deur zet, zal te maken krijgen met een relatieve luchtvochtigheid die naar beneden gaat. Ventilatie zelf is niet zozeer de oorzaak, maar is wel een schakel in het geheel. Ventileren blijft nodig voor een gezonde woning.

Zelf aan de gang

Dweilen

Is het erg droog in de woning? Overweeg om een keer extra te dweilen. Het resultaat is een schone vloer en met een lage luchtvochtigheid zal deze ook erg snel drogen. Het effect op luchtvochtigheid is snel merkbaar, echter bij aanhoudende kou vaak van beperkte duur.

Koken

Normaliter is het advies om deksels op pannen te laten zodat warmte en het kookvocht niet de woning in gaat. In de winter kan het zinvol zijn om juist de aardappels of groenten niet af te gieten, maar eruit te scheppen en de pan met deksel eraf op het fornuis te laten staan (gas/stroom uit).

Was drogen

Gebruik je in de winter een droger omdat deze niet buiten aan de waslijn kan? Overweeg om bepaalde kledingstukken of zaken zoals beddengoed juist in de woonkamer op te hangen. Zo kan het snel drogen aan de lucht. Om het vocht nog sneller van de kleding in de lucht te krijgen, is een ventilator een handig hulpmiddel. Zorg wel voor een goede luchtstroom en denk aan veiligheid. Een ventilator kan ietswat warm worden en het is raadzaam om deze niet onbeheerd te laten draaien voor lange periodes.

Passieve maatregelen

Gebruik van planten in de woning

Een andere manier om de vochtigheid beter op peil te houden is door het gebruik van planten. Iedere plant is anders, dus een beetje onderzoek naar de juiste planten voor jouw woning is zinvol.

Leemstuc op de muren

Ga je grootschalig verbouwen of de binnenmuren aanpakken? Overweeg dan eens leemstuc. De vochtregulerende werking slaat vocht op in de momenten dat de relatieve luchtvochtigheid hoog is en geeft deze af tijdens de drogere momenten.

Apparaten en hulpmiddelen

Luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger is een apparaat dat waterdamp toevoegt aan de lucht. Hierdoor neemt de relatieve luchtvochtigheid dus toe. Vaak zijn er twee opties, een apparaat dat wat groter is en de kleinere verneverlaars.

Vaak hebben de wat grotere apparaten een gecombineerde functie van luchtreiniger en bevochtiger. Lucht wordt door het apparaat heen gezogen en door middel van een filter ontdaan van stofdeeltjes en eventueel geurdeeltjes. Vervolgens wordt de lucht geleid langs een bevochtigd oppervlak zoals een draaiende schijf. Een deel van het vocht wordt opgenomen door de lucht en vervolgens de woning ingeblazen.

Vernevelaars of ultrasoon luchtbevochtiger

Dit type luchtbevochtiger vernevelt water in hele kleine druppeltjes zodat het opgenomen kan worden in de lucht. Vaak zijn de apparaten klein en is de werking beperkt. Een groot nadeel van dit type luchtbevochtiger is dat kalkdeeltjes kunnen neerslaan in de omgeving zoals op meubilair.

Enthalpiewisselaar voor balansventilatiesysteem

De woningen met een balansventilatiesysteem hebben (meestal) een warmtewisselaar om de warmte terug te winnen. Er zijn ook zogeheten enthalpiewisselaars die warmte- en een deel van het vocht ontrekken en opnieuw afgeven aan de woning. De aanschaf van een dergelijke wisselaar kost vaak tussen de €1000-€1500 euro. Overweeg je deze optie, dan is daarom vaak beter om bij de vervanging van het balansventilatiesysteem meteen een apparaat te kiezen met een enthalpiewisselaar.

Ondanks dat de enthalpiewisselaar een deel van het vocht terugwint, voegt deze zelf geen vocht toe. Dus uiteindelijk zal het vochtpercentage, de relatieve luchtvochtigheid, alsnog dalen.

Goed om te weten: de oorzaak van een lage luchtvochtigheid ligt niet bij het gebruik van een balansventilatiesysteem. De relatieve luchtvochtigheid daalt door het ventileren zelf. In de winter is de lucht van buiten kouder dan binnen en kan minder waterdamp bevatten. Door de warme binnenlucht met de hogere luchtvochtigheid af te zuigen gaat een deel van het vocht mee en wordt vervangen door koudere lucht met minder waterdamp.

Wat is het beste om de luchtvochtigheid op peil te houden?

Er is geen beste methode, maar vaak werkt de combinatie van de bovengenoemde maatregelen erg goed. Een luchtbevochtiger kan met een gering energieverbruik een ruimte vaak prima in balans houden, zeker in combinatie met planten, de was drogen en het kookvocht slim gebruiken.